Alvik vann första SM-finalen

Luleå ledde stora delar av matchen men Alvik kom tillbaka och vann den första SM-finalen i basket, 101–88.

ANNONS

Luleå hade greppet och ledde i halvtid, men tappade helt defensiven i den andra halvleken och fick se Alvik göra hela 60 poäng.

Luleå ledde som mest med elva poäng i början av den tredje perioden innan raset började. Den sista perioden vann Alvik med 15 poäng.

– Jag fick äta upp mina ord där igen om att vi hade bästa försvaret, säger Luleås tränare Robin Sandberg till SVT efter matchen.

– Det är mycket skytte och vi försöker ta bort mycket annat, så det är klart att det kommer att finnas justeringar att göra, tillägger han.

Elin Ljunggren var poängbäst i Alvik med 26 poäng, varav hela åtta av elva försök från bakom trepoängslinjen. Amerikanskan Janel McCarville bidrog med 22 poäng trots att hon spelade småskadad.

ANNONS

Luleås storskytt Maggie Lucas var poängbäst i bortalaget med 21 poäng.

Alvik var suveräna seriesegrare i år och hoppas kunna slå hål på Luleås dominans av svensk dambasket de senaste åren. Klubben har vunnit sex av de senaste sju SM-titlarna, inklusive i fjol då SM-slutspelet inte kunde spelas på grund av coronapandemin.

På tisdag spelas den andra finalen av fem i Luleå.

Mikael Forsell/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS