Alshammar slog till med superlopp

OS har sett ut att vara långt borta för Therese Alshammar. Men i kväll tändes hoppet för veteranen när hon, på 50 meter fritt, simmade sin snabbaste tid på fyra år.

ANNONS
|

Therese Alshammar är en rutinerad OS-deltagare. Svenskan har under karriären varit med på femolympiska mästerskap. Men inte mycket har pekat påatt det skulle bli ett sjätte, i Rio de Janeiro. Inte förrän i kväll.

Tidigare under säsongen har Alshammar haft förtvivlat svårt att prestera de riktigt snabba tiderna och SOK:s nomineringstid för OS, 24,71, har sett ut att vara för svår att slå för simmerskan. På EM i London lyckades veteranen inte mäkta med en bättre tid än 25,15 i finalen på 50 meter frisim. En stor besvikelse.

Men vid en tävling i franska Canet stod 38-åringen för en sällsynt stark insats - som säkerligen ingjuter hopp hos Alshammar.Hon simmade, efter ett imponerande lopp, in som trea på tiden, 24,75. Alltså bara fyra hundradeler över den tid som SOK har satt som nomineringsgräns. Det var blott andra gången i år som Alshammar simmade under 25 sekunder. Och loppet var 21 hundradelar snabbare än hennes tidigare årsbästa på distansen.

ANNONS

Efter misslyckandet på EM så bestämdedet svenska simförbundet och SOK att Alshammar skulle få chans till revansch i form av en förlängd kvaltid.

50 meter fritt vanns av Jeanette Ottesenpå 24,64. Tvåa blevChantal van Landeghem på 24,68.

ANNONS