Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Allt möjligt när ett land äger en klubb"

Reaktionerna på Neymars övergång från Barcelona är många. Arsenals tränare Arsène Wenger är orolig för fotbollens utveckling.

Neymar lämnar Barcelona för motsvarande 2,13 miljarder kronor sedan utköpsklausulen från hans kontrakt betalats. Alla rapporter talar för att PSG blir brassestjärnans nya klubbadress.

Av ligorna i Europa har annars penningstinna Premier League handlat för klart mest pengar under sommarens transferfönster: 9,3 miljarder kronor, enligt webbplatsen Transfermarkt. Och många övergångar återstår. Transferfönstret är öppet till och med den 31 augusti.

Premier League-tränarna Arsène Wenger, Jürgen Klopp och José Mourinho har alla köpt spelare för nya transferrekord i sina klubbar det senaste året.

Åsikterna om storleken på Neymars prislapp går i sär bland tränarkollegorna.

"Allt möjligt när ett land äger en klubb"

- För mig är det här konsekvensen av ägarskapen som har ritat om fotbollskartan totalt de senaste 15 åren. När ett land äger en fotbollsklubb är allt möjligt, säger Arsenal-tränaren Wenger, och hänvisar till att Qatar tog över ägarskapet i PSG 2011.

- Det blir svårt att respektera Financial Fair Play.

- Jag förespråkar alltid att fotbollen ska leva inom sina egna resurser. Inflationen accelererar. Vi har passerat miljardgränsen, och ett år senare passerar vi två miljarder.

Mourinho anser att Neymar ”inte är dyr” men att många andra spelare är det. Portugisen menar att inflationen av spelarnas övergångssummor överlag är ett problem.

- Dyra är spelarna som når en viss nivå utan att ha kvaliteten, säger han.

- Neymar är en av världens bästa spelare och kommersiellt är han väldigt stark, jag är säker på att PSG har tänkt på det. Problemet är inte Neymar, utan konsekvenserna av Neymar.

"Hoppas det här är ett undantag"

Klopp hoppas övergångssumman för Neymar är ett undantag.

- Jag trodde poängen med Financial Fair Play var att situationer som den här inte skulle kunna uppstå, säger tysken.

- Det här är inte nästa steg, hoppas jag. Jag tror och hoppas att det här är ett undantag, men det vet vi inte.