Manchester City kan på söndag ta sin sjätte Premier League-titel på tio år. Arkivbild.
Manchester City kan på söndag ta sin sjätte Premier League-titel på tio år. Arkivbild. Bild: Rui Vieira/AP/TT

Allt du behöver veta inför PL-avgörandet

Vem vinner Premier League, vilka tar Champions League-platser och vem åker ut? Det är upplagt för dramatik inför söndagens avgörande i den engelska fotbollen.

ANNONS

+ Titelkampen

Manchester City toppar Premier League-tabellen inför den 38:e och sista omgången på 90 poäng, en poäng före Liverpool.

City tar sin fjärde titel på fem år om man vinner över Aston Villa och snor därmed titeln från Liverpool för tredje gången de senaste tio åren.

Liverpools chans är att man slår Wolverhampton, som inte har något att spela för, samtidigt som Aston Villa, som inte heller har något att spela för, tar poäng av Manchester City.

Manchester City har sju engelska ligatitlar, de fem senaste har kommit mellan 2012 och 2021. Liverpool har 19 titlar, men bara en under 2000-talet – från 2020.

ANNONS

+ Champions League-platser

Chelsea har redan säkrat en Champions League-plats tack vare den nuvarande tredjeplatsen och 71 poäng.

Striden står i stället mellan Tottenham, 68 poäng, och Arsenal, 66 poäng. Tack vare en stark målskillnad (+24), tar Tottenham en Champions League-plats även om man "bara" får oavgjort mot tabelljumbon Norwich samtidigt som Arsenal slår Everton, som precis säkrat nytt Premier League-kontrakt.

Arsenal måste vinna samtidigt som Tottenham förlorar för att få spela Champions League. Däremot är en Europa League-plats säkrad. Den andra Europa League-platsen innehas just nu av Manchester United, som är två poäng före West Ham.

+ Bottenstriden

Efter att Everton på torsdagen säkrat kontraktet efter 3–2 mot Crystal Palace blir det Burnley och Leeds som gör upp om vem som får vara kvar i högstadivisionen till hösten och vem som degraderas till League championship tillsammans med Watford och Norwich.

Båda lagen har 35 poäng, men Burnley en betydligt bättre målskillnad, -18 jämfört med Leeds -38.

I söndagens avslutande omgång ställs Burnley hemma mot Newcastle medan Leeds möter Brentford på bortaplan.

Fakta: Premier League-avgörandet

Tabelltoppen:

1) Manchester City, 90 poäng, +72 i målskillnad.

2) Liverpool, 89, +66.

3) Chelsea, 71, +42.

4) Tottenham, 68, +24.

5) Arsenal, 66, +9.

Tabellbotten:

17) Burnley 35, -18.

18) Leeds, 35, -38.

Sista omgångens matcher (alla startar klockan 17.00):

Manchester City–Aston Villa, Liverpool–Wolverhampton, Norwich–Tottenham, Arsenal–Everton, Burnley–Newcastle, Brentford–Leeds, Crystal Palace–Manchester United, Chelsea–Watford, Leicester–Southampton, Brighton–West Ham.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS