Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Madelene Sagström under Scottish Open i förra veckan.
Madelene Sagström under Scottish Open i förra veckan. Bild: Göran Söderqvist/TT

Allt du behöver veta inför British Open

Nu är det dags för Anna Nordqvist att försvara sin British Open-titel från i fjol. Och för fjolårstvåan Madelene Sagström att försöka att ta sin första major.
Här är allt du behöver veta inför veckans tävling.

Var: Muirfield, East Lothian, Skottland.

När: 4–7 juli.

Tv: Viaplay med start 12.00 torsdag och fredag och 14.00 lördag och söndag.

Prispengar: Motsvarande 69 miljoner kronor.

Svenskor: Anna Nordqvist vann British Open i fjol på Carnoustie i Skottland efter en kamp med danskan Nanna Koerstz Madsen sista dagen. Det var Nordqvists tredje majortitel. Hon hade en delvis kämpig vecka i genrepet i Scottish Open i förra veckan och sade efteråt, enligt Svensk Golf, att hon hade det svårt med puttningen.

+ Madelene Sagström gjorde sitt främsta majorresultat i British Open i fjol då hon blev delad tvåa. Visade gryende majorform i Scottish Opens sista dag då hon gick på 64 slag. Efteråt sade hon att puttningen var skillnaden från de första dagarna.

+ Linn Grant, som blev proffs för ett år sedan, slog igenom rejält i våras då hon vann tre tävlingar i Sydafrika, en av dem ingick i Europatouren. Och hon följde upp med ytterligare en seger på Europatouren i maj. I juni vann hon mixedtävlingen i Halmstad, som ingick både på damernas som herrarnas Europatour. Hon kom åtta i Evian Championship efter en avslutande 64-rond, hennes hittills bästa majorresultat.

+ Maja Stark slog i fjol igenom med två segrar på Europatouren och hon tog ytterligare två segrar i år. Hon leder Europatouren just nu. De senaste veckorna har hon dock inte lyckats alls, klarade inte kvalgränsen varken i Evian Championship eller i Scottish Open.

+ Johanna Gustavsson kom tvåa i tre Europatourtävlingar under våren och ligger trea på Europatouren efter Maja Stark och Linn Grant. I Evian Championship kom hon 60:e och i Scottish Open 48:a efter att ha blandat friskt med rundor på både 77 och 64 slag.

+ Amatören Ingrid Lindblad blev ett namn i golfvärlden när hon tidigare i somras kom på elfte plats i US Open, som bästa amatör, med tävlingens genom tiderna bästa amatörrunda – 65 slag den första dagen. Kom även sjua bland damerna och 33:a totalt, i mixedtävlingen på Europatouren i Halmstad. Tog en plats i startfältet genom att bli tvåa i kvalet.

Favoriter: Världsettan Ko Jin-Young, Sydkorea, har spelat bra i British Open tidigare, kom tvåa 2015. Hon har i årets majortävlingar en fjärdeplats i US Open och kom åtta i Evian Championship.

+ Lydia Ko, Nya Zeeland, spelade bra i Scottish Open i förra veckan, framför allt de två första dagarna då hon gick på 65 slag båda rundorna. Hon kom också trea i Evian Championship. Rankad trea i världen.

+ Kim Hyo-Joo, Sydkorea, kom trea i de två senaste tävlingarna – Scottish Open och Evian Championship. Har varit sjua som bäst i British Open, det var 2017.