Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Alliansen räknar med dispens för RIK

Förhoppningen om elithandboll i Kviberg kan bli verklighet 2021. Men då kommer dispens krävas från Handbollsförbundet – något Elisabet Lann (KD), ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden, kallt räknar med.
– Specialförbunden kan ju inte sätta små kommuner i konkurs för att de sätter sådana regler, säger hon.

Under en pressträff på måndagen gav Alliansen en lägesrapport angående situationen med idrottshallar i Göteborgs stad.

Bland annat behandlades den nya idrottshallen i Kviberg, och det faktum att den inte når upp till kraven som satts upp för att spela i Handbollsligan (vilket planen är att Redbergslids IK, som vantrivs i Scandinavium, ska göra).

Arenakravet för Handbollsligan innebär bland annat 2 500 åskådarplatser.

– Den kommer inte ha 2 500 platser, det ryms inte. Så det kommer krävas dispens, konstaterar Elisabet Lann (KD), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

LÄS MER: Då kan en ny idrottshall stå klar i Kviberg

En dispens som Alliansen räknar med att RIK får.

– Det är klart att de måste ge dispens. Specialförbunden kan ju inte sätta små kommuner i konkurs för att de sätter regler. Så där har förbunden en roll att inte sätta orimliga krav.

Men Göteborg kan knappast klassas som en småkommun?

– Nej, fast samtidigt menar jag inte bara mot småkommuner, utan också allmänt. Har man inte publik på 2 500 personer, varför ska man då ha sådana krav? För vissa mindre kommuner kan det vara förödande att få de kraven på sig. Det handlar om kommuner som har jättesvårt att gå runt ändå. Det är lite omoraliskt. Så ska man ha sådana regler får man vara väldigt generös med dispens.

Handbollsbasen lovar inget

Det har utretts huruvida åskådarantalet kan öka från 1 500 till 1 800 personer i Kviberg, men längre än så kommer inte kommunen gå.

– Sedan menar jag inte att Göteborg kvalar in som en liten kommun. Det är mer principfrågan, att ha så hårda gränser och regler så att det ställer till problem för kommuner. Det blir en mardröm att ortens stolthet går upp i högsta serien. Jag tycker det är djupt problematiskt och att de måste ta ett ansvar i det, säger Elisabet Lann.

Peter Gentzel är vd på Svensk Elithandboll och har ett förflutet som handbollsmålvakt i landslaget och Redbergslid. Han menar att en dispens är långt ifrån given.

– I de fall vi tidigare lämnat dispens har det funnits krav på att en ny godkänd hall ska byggas och stå klar, i regel inom två år. Vad jag vet är inga sådana planer klara i nuläget, säger han.

Att en ny multiarena ska stå klar två år från att sporthallen i Kviberg tas i bruk (alltså 2023) är inte sannolikt.

Utifrån en möjlig tidsplan, som utredningen av evenemangsområdet lett fram till, kan en ny multiarena byggas under åren 2024-2027. En sådan tidsplan skulle innebära att RIK kan behöva dispens i sex år för spel i Kviberg (om den hallen står klar 2021 som planerat).

LÄS MER: Rivning av Ullevi kan öka områdets värde med 60 miljarder

"Inte tillräckligt"

Skulle ni godkänna en så lång dispens?

– Det är något som arenagruppen i förbundet får ta ställning till. Men det är klart att man köper sig lite tid nu kommande två åren att komma fram med en plan. Sedan tycker jag det är positivt med den satsningen som de lägger fram här nu. Att de skapar möjligheter för ungdomar i Göteborg. Samtidigt är det ju inte tillräckligt för att RIK som förening ska ha någon glädje av det i stort, säger Peter Gentzel.

Vad säger du om påståendet om att arenakraven från specialförbunden är för höga?

– Jag kan bara tala för hur handbollen agerar, och vi är väldigt modesta i vår dialog jämfört med till exempel allsvenskan i fotboll och SHL i ishockey. Men nej, jag tycker inte vi från handbollens sida har för höga krav, särskilt inte med den historik RIK har med ett publikrekord på drygt 8 000, säger Peter Gentzel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.