Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Alla välkomna in i handbollsfamiljen

"Handboll För Alla" är ett initiativ för att alla, oavsett olika funktionsvariationer, ska kunna få spela handboll. Under Partille cup fanns IK Sävehof på plats för att dela med sig av budskapet. – Det är viktigt att visa att det finns ett alternativ, säger ledaren Gry Gustavsen.

Partille cup är inne på slutspurten, det är handbollsfest i Göteborg och matcherna på Heden avlöser varandra . På plats för att sprida ett viktigt meddelande mitt i handbollseuforin finns IK Sävehof och initiativet "Handboll För Alla".

Ledare och spelare befinner sig på Partille cup för att informera om att alla, oavsett funktionsvariationer, kan spela handboll.

– Det är viktigt att alla i Partille kommun och Göteborgsområdet ska få spela handboll och vara välkomna till Sävehof, säger ledare Iréne Wikensten.

Viktigt att de stora klubbarna ställer upp

När det kommer till handboll finns det få lag som kan mäta sig med Sävehofs framgångar. Under det senaste decenniet har damerna stått för en mäktig dynasti och sammanlagt har klubben tagit 17 SM-guld.

Att just en så stor klubb är en del av detta initiativet är viktigt enligt ledaren Gry Gustavsen.

– Jag tror det är otroligt viktigt att visa att det finns ett alternativ för de som har utvecklingsvariationer, sen har dessutom Sävehof varit drivande och tagit in oss i värmen.

Jessica Svensson fyller i:

– Jag tycker de (Sävehof) har gjort det bra, de har varit med på avslutningar och hjälpt oss på träningar. Vi har dessutom fått springa in med herrarna under matcher och känslan är att de har tagit det här laget som en del av resten av klubben.

Gemenskapen det viktigaste

Flera stora klubbar, bland annat IFK Kristianstad, är en del av initiativet. I Sävehof är det uppemot 30 handbollsfantaster som nu hittat en klubb att spela i genom "Handboll för Alla", en av dem är Niklas Carolusson. För honom handlar mycket om att träffa vänner.

– Det är jätteroligt och gemenskapen är ju det viktigaste!

Hur viktigt tycker du att alla ska få spela?

– Det är jätteviktigt eftersom alla ska få spela och utöva sporter som de vill, så det är viktigt att det finns klubbar som är så här snälla.

– Det är jätteroligt att få vänner hela tiden, konstaterar Malin Nicklasson.

"Viktigt att alla får upp ögonen"

På plats för att visa upp sig och sprida budskapet fanns även Alexander Sjöberg, Julia Johansson och Fredrik Montin från landslaget i rullstolshandboll. Att landslaget ska finnas på plats är en självklarhet enligt Julia Johansson.

– Det är viktigt att alla får upp ögonen och ser att vi också kan och är en del av handbollsgemenskapen.

Hur viktigt är det att man visar att alla kan spela oavsett förutsättningar?

– Jag tror det här är väldigt viktigt! Barn och ungdomar vill ju prova på idrotter och då ska man få vara med, säger Fredrik Montin.

Alexander Sjöberg håller med och tillägger:

– Det här ska finnas egentligen finnas inom alla sporter, alla ska få sporta oavsett om det är för skojs skull eller professionellt. Det ska vara tillgängligt för alla.

Turnering kan vara på väg

Under 2017 års Partille cup blir det mest att informera och visa att man finns, men redan nästa år kan det komma att bli en turnering för handbollsspelare med funktionsvariationer.

– Jag tror det är viktigt för cupen att vi har en turnering med och de är villiga att samarbeta, så tanken är att vi ska kunna ha en turnering redan nästa år, säger Peter Svensson som jobbar med "Handboll För Alla" i Kristianstad.