Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mattias Balkander: "Alla ni som gick hem missnöjda – tänk om"

IFK Göteborg tar första poängen mot Malmö FF på Gamla Ullevi sedan 2013 och är besviket efteråt. Det är en sådan säsong. Inte ens poäng mot serieledare är tillräckligt. Men kom ihåg – och sätt i perspektiv.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Börjar vi bli kräsna? Har vi som följer IFK Göteborg 2019 fått för oss att 0-0 hemma mot Malmö FF är ett dåligt blåvitt resultat? Finns det tendenser till irritation över att målsnittet på hemmaplan sjönk från 3,0 till 2,25 på torsdagskvällen?

Då är det dags att tänka om.

För så här är det.

IFK Göteborg har inte besegrat Malmö FF i sin hemmaborg sedan 2009, knappt Sebastian Eriksson var med på den tiden.

Blåvitt föll i den allra senaste matchen på Gamla Ullevi, i omgång 29 2018, med 0-3 mot Malmö FF.

Det är ur det perspektivet den här matchen ska ses.

Nej, det sprudlade aldrig, men tänk efter: Hur många riktiga målchanser skapade serieledaren och den stora guldkandidaten i solgasset?

Sören Rieks skott? Jo, men mer? Carl Starfelt löste resten, understödd av påslagna lagkamrater.

Det var giganternas kamp där den ena giganten hade oväntat stor respekt för den andra. Det var under första halvlek dock aldrig tal om att blotta sig. Med Oscar Lewicki och en säsongsdebuterande Bonke Innocent framför Eric Larsson, Rasmus Bengtsson och Behrang Safari uppträdde Malmö FF kompakt och självsäkert. Det var egentligen bara när Giorgi Kharaishvili sköt från distans och Lasse Vibe löpte ifrån Bahrang Safari som pulsen bland hemmafansen steg något.

Islands förbundskapten Erik Hamrén var på plats för att kolla in Arnor Traustason. Han var offensiv spets med Lewicki och Innoncent som balanserande. Den matchen vann motståndarmittfältarna Alhassan Yusuf och August Erlingmark.

Traustason byttes ut i paus – det säger en del om IFK Göteborgs insats. Det tuggas, det processas, det äts motståndare. Markus Rosenberg och hans för dagen något opolerade forwardskompis Guillermo Molins hade länge statistroller. Det har de inte haft någon enda tidigare gång i allsvenskan 2019.

I andra riktningen slet Lasse Vibe ont. Det går att ifrågasätta laguttagningen där Robin Söder, som var mycket duktig mot Norrköping senast, byttes in först efter en timme.

Den meningen är dock skriven med facit i hand.

Malmö FF bytte in Marcus Antonsson och Erdal Rakip. Väldigt få lag som saknar Franz Brorsson, Lasse Nielsen, Fouad Bachirou, Jo Inge Berget och Anders Christiansen har sådana spelare på bänken.

IFK Göteborg kontrade med Sargon Abraham.

Han skapade IFK:s bästa målchans med ett hårt curlat skott som räddades till hörna av Johan Dahlin.

Inramningen var magnifik, hemmatifot humoristiskt och påkostat, stämningen god och publiksiffran suverän.

Det finns att plussa: Poängtutdelningen (17) är den högsta efter nio omgångar sedan 2015, publiksiffran den högsta mot Malmö FF sedan Gamla Ullevi byggdes.

Och Alhassan Yusuf och Sebastian Ohlsson bara fortsätter att leverera.

Vad innebär det mot Hammarby på måndag?

Plus

Peter Gerhardsson tog sin VM-trupp på torsdagen. Hela fyra GFC-spelare åker med till Frankrike: Jennifer Falk, Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme och Elin Rubensson. Det är bra utdelning, där många var kallade och bara 23 utvalda.

Minus

Inte så många målchanser, men hög elektricitet. Jag är nöjd, trots det mållösa.