Algerier drar sig ur OS – vägrar möta israel

Den algeriska judokan Fethi Nourine väljer att avstå från att tävla i OS av politiska skäl sedan han lottats mot israelen Tohar Butbul i en eventuell andra omgång.

ANNONS
|

Nourine lottades mot Mohamed Abdalrasool, från Sudan, i första omgången som avgörs på måndag. Vid seger där väntar Butbul i nästa match.

Men så blir inte fallet. I en intervju med algerisk tv säger judokan att hans politiska stöd till Palestina gör det omöjligt för honom att tävla mot en israel.

– Vi jobbade hårt för att nå OS. Men Palestinas kamp är viktigare än allt det här, säger Nourine.

Exakt samma sak hände under VM 2019. Även där lottades Nourine mot Butbul men valde att dra sig ur av politiska skäl.

Muslimska ländernas bojkott av att möta israeler har pågått länge i judovärlden, där Israel är en stormakt inom sporten.

ANNONS

I slutet av april stängdes det iranska judoförbundet av i fyra år efter en uppmärksammad händelse då en iransk judoka beordrades att medvetet förlora för att undvika en match mot en israelisk deltagare. Även den incidenten inträffade i VM 2019.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS