Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Alfredsson under ceremonin i Scandinavium den 28 december, då han blev invald i svensk hockeys Hall of Fame. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Daniel Alfredsson under ceremonin i Scandinavium den 28 december, då han blev invald i svensk hockeys Hall of Fame. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Alfredsson tillbaka som coach – efter 33 år

1986 deltog han själv och blev trea med Göteborgs IK. Nu är Daniel Alfredsson, 47, tillbaka i Göteborg Ishockey Cup – som coach för sonen Louis lag Ottawa Sting.
– Det var ju skitstort för oss på den tiden, säger legendaren.

2020 års Göteborg Ishockey Cup kommer strösslas med lite extra stjärnglans. Av de 62 deltagande U14-lagen är det nämligen ett som sticker ut: Ottawa Sting, med en viss Loui Alfredsson i laget – och med en viss Daniel Alfredsson som huvudcoach.

– Det var Daniel själv som kontaktade oss och gärna ville vara med. Han ville väl att hans lag skulle få vara med och spela den cupen, inte minst med tanke på att hans grabb är med, berättar Patrik Norrman på Göteborgs Ishockeyförbund.

– Det var fantastiskt kul att det gick att lösa!

"Ska bli fruktansvärt roligt"

Det blir första gången som laget gör resan över Atlanten – även om andra nordamerikanska lag har dykt upp i turneringen genom åren.

– Det är ju något vi jobbar för. I år kommer ju även ett lag från South Carolina. Förra året hade vi inget, men innan dess hade vi ju ett lag från Kalifornien som var här två år i rad, berättar Norrman.

LÄS MER: Här hyllas Daniel Alfredsson – stående ovationer i Scandinavium

Daniel Alfredsson själv skiner upp när den kommande turneringen kommer på tal.

– Det ska bli fruktansvärt roligt. Vi har varit hemma här i några dagar nu och jag har tittat på den här lilla brickan från cupen 86, när vi kom trea med GIK, säger legendaren, och fortsätter:

– Det var ju skitstort för oss på den tiden – inte för att jag kanske tänker på just placeringen i dag.

"Kommer ha med sig det resten av livet"

Men det är såklart inte främst för Daniels skull, och chansen att sluta cirkeln 33 år senare, som Ottawa Sting nu ställer upp i GIC. Framför allt är det en "en gång i livet"-chans för de kanadensiska ungdomarna – och ett häftigt äventyr.

– Att få uppleva en sån här turnering ... 56 lag i ett annat land och en lite annan hockeykultur, ett annat spel. Det är en upplevelse som de kommer ha med sig resten av livet, säger Alfredsson.

Känslan är ömsesidig, berättar förbundets Patrik Norrman:

– De svenska ungdomarna tycker också det är jätteroligt. Både Ottawa och Carolina spelar ju träningsmatcher inför turneringen också med mycket intresse runt sig. Så det är stort för både de nordamerikanska och svenska spelarna.

Göteborg Ishockey Cup (GIC)

Grundad: 1981 (40-årsjubileum i år).

För: U14-lag (I år för spelare födda 2006 eller senare).

Antal lag 2020: 62 (56 pojklag/6 flicklag).

Spelas: 2-5 januari.

Spelas i: Angered Arena, Askims ishall, Kungsbacka Ishall, Oasens Ishall, Tuve Ishall, Valhamra Ishall, Åby Ishall, Kållereds Ishall, Marconihallen.

Deltagande länder (antal klubbar): Sverige (48), Norge (9) Finland (2), Danmark (1), USA (1), Kanada (1).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.