Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Alexandersson om påstådd friidrottssatsning: "Blev ganska förvånad"

"Tove Alexandersson vill göra som Johaug".
Efter storsuccén på VM återfanns den svenska orienteringsdrottningen bland rubrikerna igen. En situation som hon, trots många år i rampljuset, inte riktigt är bekväm med.
– Jag håller inte på med idrott för att få uppmärksamhet, säger Alexandersson som i helgen ställer upp i Göteborg O-meeting.

Hon har precis kommit tillbaka från ett löppass. Detta trots att det bara några timmar senare väntar medeldistanstävling i Sandsjöbacka naturreservat.

– Det var ett löppass på 40 minuter bara, så det var lugnt, säger Tove Alexandersson.

Brukar du träna samma dag som det är tävling?

– Nej, inte normalt sett. Nu berodde det på att min kompis som jag är här och hälsar på ville ut och springa.

Sen är väl kanske inte helgens tävlingar det som den svenska orienteringsdrottningen har störst fokus på under säsongen. Den delen är redan avklarad – och det gick som det brukar för Tove Alexandersson.

På VM i Norge under förra veckan tog hon tre guld av tre möjliga, två individuella och ett i stafett. Ytterligare medaljer till samlingen, som sedan många år är alldeles för stor för att börja rabbla upp.

– Jag fokuserar inte så mycket på det. Jag fokuserar mer på nästa mål, de tävlingar som kommer härnäst och att verkligen prestera bra hela tiden. Sen blir det ju många för att jag har tävlat i både skidorientering och orientering, och att jag slog igenom tidigt.

Kan man tröttna på att vinna VM-guld?

– Haha, ja, det kan man säkert. Man kan känna sig lite mätt. Mitt största driv är att utmana mig själv och att utvecklas, mer det än att vinna medaljer.

Är det något du har brottats med? Motivationen?

– Nej, men det var såklart en annorlunda situation när man slog lite grann underifrån. När man kände att man hade chansen att vinna om man gjorde ett jättebra lopp, jämfört med när man verkligen är favorit, säger hon och fortsätter:

– Men jag tycker fortfarande det är samma häftiga känsla att vinna de största tävlingarna. Mindre tävlingar sätter jag kanske inte lika stort värde i, när jag var yngre var det roligt att vinna de med. Nu är det mer de stora som triggar mig.

Och just att tävla på stora mästerskap är något som Alexandersson trots sina relativt låga ålder är mycket van vid. Hon har under karriären varvat orientering med skidorientering – och varit minst lika framgångsrik där.

– Jag tycker att skidåkningen har gett mig mycket även när det gäller orienteringen, framförallt när jag var yngre. Jag fick mycket mästerskapserfarenhet och lärde mig prestera på de största tävlingarna. Att ha skidåkningen på vintern har gjort att jag kunnat träna mer och hårdare och pusha gränserna, så det har varit bra med två grenar.

Bild: NICKLAS ELMRIN
Bild: NICKLAS ELMRIN

Uppgavs vilja "göra en Johaug"

I år kommer hon dock fokusera mindre på skidorienteringen. Främst för att det inte är ett mästerskapsår. Kanske finns det utrymme för ytterligare en gren?

Det var lätt att tro att så var fallet tidigare i veckan.

I en intervju med Radiosporten gläntade hon på dörren för att – likt Therese Johaug som nyligen vann 10 000 meter på de norska mästerskapen – dra igång en satsning på friidrott. Flera medier hakade sedan på.

Alexandersson själv menar att det hela togs lite ur kontext.

– Jag blev ganska förvånad när jag såg rubrikerna, säger hon och utvecklar:

– Jag kommer att träna en del banlöpning för att det är sprint på VM. Då är det möjligt att jag gör någon tävling, men det är inget som är planerat. Det kan bli en tävling, två, tre, eller noll. Men det var inget som jag ens tänkt på innan jag fick frågan.

"Uppmärksamhet har aldrig varit en drivkraft"

Just rubriker är inget som Tove Alexandersson är särskilt förtjust i. Det har genom åren höjts röster för att hon borde få mer uppmärksamhet, att hon förtjänar Bragdguld och Jerringpris.

– Grejen är att jag inte håller på med idrott för att få uppmärksamhet. Jag håller på med idrott för att jag tycker det är kul att tävla och träna, att få uppmärksamhet har aldrig varit en drivkraft för mig. Det är snarare att jag tycker att det blir för mycket ibland, jag är lite glad att jag håller på med en idrott där jag kanske inte får så mycket uppmärksamhet om man jämför med andra.

För arrangörerna av Göteborg O-meeting är dock den stjärnglans och uppmärksamhet som Alexandersson för med sig minst sagt välkommen. Rollen som affischnamn för sin sport är dock enklare att hantera.

– Det är något som jag märker av. Men det tycker jag ändå att jag kan bjuda på. Jag gillar ju att vara på orienteringstävlingar, och det är fantastiskt kul att det arrangeras så mycket tävlingar. Om jag då kan komma dit och bidra till att det blir uppmärksamhet för sporten så är det bara bra.

I fredagens medeldistans i Sandsjöbacka vann Tove Alexandersson sin klass D21 med nästan två minuter till tvåan.

Fakta: Tove Alexandersson medaljsamling

Orientering:

Tio VM-guld, åtta individuella och två i stafett.

Åtta VM-silver, sex individuella och två i stafett.

Tre VM-brons, ett individuellt och två i stafett.

Fyra EM-guld

,

samtliga individuella.

Ett EM-silver, individuellt.

Tre EM-brons, ett individuellt och två i stafett.

Skidorientering:

Tio VM-guld, sju individuella och tre i stafett.

Tre VM-silver, ett individuellt och två i stafett.

Ett VM-brons, individuellt.

Sex EM-guld, fem individuella och ett i stafett.

Tre EM-silver, samtliga individuella.

Fyra EM-brons, tre individuella och ett i stafett.

Fakta: Göteborg O-meeting

Tävlingarna pågår under helgen och hålls i Sandsjöbackas naturreservat, Holkeryd, samt vid Röda Sten i Göteborg.

Medeldistans, fredag 17-19, Holkeryd.

Sprint, lördag 10-12, Röda Sten.

Långdistans, söndag 10-14, Holkeryd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.