Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mads Albæk kvitterade till 2–2.

Albæk fixade fjärdeplatsen

2–2-målet mot Elfsborg ger IFK Göteborg två vägar till Europa. Dessutom är laget bäst i väst.

Målet kom i 84:e minuten och innebär att IFK Göteborg slutar fyra i allsvenskan.

Det svängde på Gamla Ullevi. Per Frick gav gästerna ledningen två gånger. Lika många gånger kvitterade hemmalaget. Först genom Emil Salomonsson på straff och så då Albæk på ett välplacerat skott i slutminuterna.

- Jag älskar matcherna mot våra rivaler. Då tänder jag till lite extra, säger Emil Salomonsson. Jag frågade ”Hjalle” om han ville ta straffen, jag lovade inför matchen att jag skulle fråga honom, men han tackade nej.

Hjalmar Jónsson gjorde sin sista hemmamatch efter 15 år i Blåvitt. Även Adam Johansson, som slutar efter elva IFK-säsonger, fick några minuter på planen.

Lennartsson inte orolig

Tränaren Jörgen Lennartsson var inte orolig när lagets ordinarie straffskytt erbjöd den isländske veteranen att kvittera från straffpunkten. 

- Hjalmar hade satt dit den han också.

För ovanlighetens skull tvingades Elfsborg till kontringsspel. IFK Göteborg hade störst bollinnehav och styrde matchen.

- Vi chockade dem nog lite. Vi är bra här hemma och har inte förlorat alls här i år. Jag räknar inte skrivbordsförlusten mot Malmö. Det är starkt. Vi vill vara bra här hemma inför våra supportrar, säger Emil Salomonsson.

Om IFK Göteborg eller redan Europaklara AIK eller Norrköping vinner svenska cupen får 2016 års tabellfyra – just "Blåvitt" – en plats i Europa League-kvalet 2017.

- Vi sade under hösten att vi måste göra det bästa av situationen och säkra fjärdeplatsen, så att vi får flera chanser nästa år att komma ut i Europa. Fjärdeplatsen är inget man kommer att komma ihåg när man lägger av och det är ingen bra säsong, men gör det att vi kommer ut i Europa så är det värt det.

Frick besviken

Matchhjälten Mads Albæk:

- Målet är att komma till Europa. Vi var nära att nå Europa League i år, men åkte ut i playoffet. Vi har många fina minnen och stunder därifrån. Vi fick smak på det och vi vill dit igen. Det är viktigt för klubben att vi går dit. Vi vill spela på de största scenerna.

Tvåmålsskytten Per Frick var besviken efter matchen.

- Skönt att göra två mål, men det är surt när de inte betyder något i slutändan. Vi visste inför matchen att vi måste vinna. Det är en skön ingång till en match, att kryss är inget vi spelar för. Det är som en finalmatch, men Blåvitt visste att kryss räckte för dem och de löste det.