Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mittbacken och trotjänaren Per Karlsson går in till söndagen med vetskapen att AIK inte "måste" vinna. Samtidigt som han gärna vill fira ett eventuellt allsvenskt guld på hemmaplan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

AIK-trotjänaren: "Vi är en träningsprodukt"

2009 blev ett guldkantat "2LAX9" för hela AIK. Nu, nio år senare, är Per Karlsson och ett mer "strömlinjeformat" AIK en match i från att göra 2018 till nästa odödliga årtal för klubben.

Han börjar mer eller mindre bli en del av möblemanget i AIK-klubbhuset på Karlberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bortsett från två säsonger på lån i mitten av 00-talet så har Per Karlsson varit AIK trogen sedan debuten i klubben 2003.

Med en segers avstånd till ett SM-guldfirande så är just "Pertan" den enda i truppen som suttit i en liknande AIK-guldsits förr.

- Ja, Nisse (Nils-Eric Johansson, lagkapten som fick sluta inför säsongen på grund av hjärtfel) också. Och en materialare och någon naprapat. Annars så, säger 32-åringen när det senaste allsvenska guldfirandet för klubben kommer på tal.

Inte full fart framåt

Det har gått nio år sedan dess. 2009 avgjordes allt i slutomgången, när AIK säkrade titeln via 2–1 mot IFK Göteborg.

- Skillnaden då mot nu var att det var en ren final där vi dessutom kunde nöja oss med ett oavgjort resultat. Visst fanns det en viss stresspåverkan när Göteborg gjorde 1–0. Men man kan aldrig gå och leta efter kryss utan du måste alltid gå för att vinna och kanske "bara" nå ett kryss. Samtidigt har man alltid med sig i bakhuvudet att man kan vara smart när man vet att man kan spela på resultat, säger Karlsson.

Just "smartness" är något som mittbacken tror blir viktigt i morgon (söndag), när en AIK-seger mot Sundsvall hemma på Friends arena i alla scenarier ger guld där och då. En Norrköpingsförlust i den tidigare matchen mot Örebro ger guld innan avspark oavsett vad AIK hittar på. Och om alla resultat skulle gå emot Solnalaget på söndag så finns trots allt en omgång till.

- Vi är människor och inga robotar, men vi måste försöka behålla en balans. Att se på den här matchen som att vi inte kan få full fart framåt från minut ett. Matchen pågår i 90 minuter och den kan vinnas på flera olika sätt. Men vi måste inte vinna. Vi har en match till på oss, säger Karlsson och lägger till:

- Det är klart att det varit den perfekta av världar att få avgöra framför våra supportrar. Men vi vet att vi har en match till att spela på. Vi kan inte kasta alla våra ägg i en korg.

"Vi svävar inte ut"

Likväl kan ingen frångå det faktum att 2018 års AIK är väldigt, väldigt nära att bli klubbens tolfte allsvenska guldupplaga.

TT: Vad utmärker AIK anno 2018 från förra guldupplagan och andra AIK-upplagor?

- Jag tror att 2018 egentligen är någonting vi jobbat på sedan Rikard (Norling, tränare) kom hit 2016. Vi har haft ett spelsystem vi nu är väldigt bekväma i. Det är mycket en träningsprodukt, vi har verklighen drillats i det vi ska göra. Tidigare upplagor var inte riktigt på samma nivå, säger Karlsson.

Mittbacken nämner att någon använt ordet "strömlinjeformad" i sin beskrivning av truppen och fortsätter sedan:

- Vi ska inte vara krokiga utan dra åt samma håll. Det tycker jag personifierar oss både på och utanför banan. Vi svävar inte ut. I den förra guldupplagan hade lite mer personligheter som stack ut utanför ramarna... Men vi lyckades vinna på det sättet också så det finns nog inte rätt eller fel.

TT: Om du ändå sticker ut, vad hade ett guld i år betytt för dig personligen?

- Det skulle vara kvittot på det slit som jag lagt ner sedan det förra guldet. Inte så många titlar sedan dess, rättare sagt noll. Så det hade varit ett kvitto på allt det. Ett guld för alla de här åren. Inte bara för i år.