Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

AIK:s fans håller på Blåvitt

På måndag möts AIK och IFK Göteborg på Råsunda. Det kan bli en märklig tillställning. Många AIK-supportrar kommer att heja på - Blåvitt!
Det har hetsats något alldeles enormt i Solna med omnejd på sistone. Många AIK-fans mår dåligt dessa dagar när allsvenskan går in i sin upplösning. Guldet kan gå till IFK Göteborg eller Djurgårdens IF - och det är som pest eller kolera för alla sanna gnagare.
- Jag håller på Kalmar så att det gör ont. Men, om jag tvingas välja ifall guldet ska hamna hos sillstryparna eller på Skansen väljer jag väl ... Göteborg, säger AIK-supportern Anders Svensson, som har stått på Norra Stå vid varje hemmamatch de senaste tjugo åren.
På varenda tänkbart - och vissa otänkbara - forum på nätet som har AIK-anknytning diskuteras måndagens match.
Allt började egentligen när AIK-målvakten Daniel Örlund gick ut i Radiosporten och sa:
- Kluven match nästa också, mot Göteborg. Svårt att se att man vill vinna den. AIK-hjärtat vill ju inte att Djurgården ska vinna.
AIK-ledningen insåg genast dynamiten och tyngden i Örlunds uttalande. Vd:n Charlie Granfelt var snabb med att poängtera att det inte är AIK:s officiella åsikt, att det är emot AIK:s värderingar och att Örlunds salva är "helt oacceptabel". Det blev ett enskilt möte direkt mellan AIK-ledaren och målvakten.
Firman Boys, AIK:s huliganfraktion, tog däremot snabbt upp tråden och kräver på sin hemsida en läggmatch mot Blåvitt.
Det hänvisas bland annat till att Firman Boys vid två tidigare tillfällen har krävt AIK-förlust i slutomgångarna: 2002 och 2003, båda gångerna mot Malmö FF. Och båda gångerna förlorade AIK med 0-3 respektive 0-5, vilket dock inte hjälpte att hindra Djurgården från att ta guldet.
Drygt 20 000 biljetter är sålda till Råsunda, och stämningen på arenan kan bli mycket märklig om stora delar av AIK:s hängivna supportrar väljer att stötta IFK Göteborg. Det är ungefär som i fjol när Djurgårdens egna fans hejade fram Elfsborg i mötet mellan lagen i slutomgången - allt för att AIK inte skulle vinna guld.
Från AIK:s ledning hävdas att klubben och spelarna är helt opåverkade av vissa av supportrarnas krav på förlust. Tränaren Rikard Norling, som är känd för att ha ett speciellt och nära förhållande till även de mer besvärliga AIK-anhängarna, säger utan att tveka:
- AIK:s roll är alltid att vinna!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.