Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Solnedgång bakom Dubai Sports City. Arkivbild.

AIK om kontroversiella lägret

Fotbollsklubben AIK är på försäsongsläger i icke-demokratin Dubai. Det har mötts av kritik från de egna medlemmarna.

Dubai, i Förenade arabemiraten, är en plats som erbjuder lyxiga förutsättningar för ett allsvenskt fotbollslag – men också en icke-demokratisk monarki utan respekt för mänskliga rättigheter, enligt utrikesdepartementet.

Valet av Dubai har mötts av protester från medlemmar. I en intervju med danska BT i januari kritiserades FC Köpenhamn för att indirekt stötta regimen genom att träna på kungafamiljens privata anläggning av Martin Hvidt, lektor i Mellanösternstudier vid Syddansk universitet. AIK tränar på samma anläggning och bor dessutom på kungafamiljens hotell, skriver Fotbollskanalen.

- Det är väl så att oavsett val du gör så blir det en konsekvens. Vi väljer att inte på något sätt göra något annat här nere än att träna fotboll, säger AIK:s sportchef Björn Wesström till sajten.

Malmö och IFK Göteborg är två klubbar som efter protester mot tidigare läger i Dubai har valt att åka till Spanien respektive Portugal i stället.

- Det är klart att man beaktar det precis som det blir kritik kring en massa olika saker som vi väljer att göra, men någonstans i slutändan så får vi sammanfatta situationen, bestämma oss för en riktning och sedan ta den, och om alltför många medlemmar tycker att det är fel väg som AIK är på väg så kommer det att visa sig över tid, säger Wesström.