Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikard Norlings AIK får inte ta sig an Panathinaikos på sin hemmaborg Friends Arena. Arkivbild

AIK har slutat gnälla på "bortaplan"

AIK har ett bra läge att slå ut det grekiska storlaget Panathinaikos på hemmaplan. Men medan de kämpar om att ta sig vidare i Europa League så ekar deras hemmaborg Friends Arena tom.

Onsdagskvällens match mellan Premier League-mästaren Leicester och stjärnlaget Barcelona på den svenska nationalarenan ställer till det för årets kanske största svenska hopp i Europaspelet.

Den jippoartade försäsongsmatchen gör att AIK, som har Friends Arena som sin hemmaplan, inte tillåts spela på hemmagräs i det viktiga Europa League-returmötet mot grekiska Panathinaikos kvällen därpå.

Flyttar tvärs över staden

I stället får de gulsvarta ta sitt pick och pack och flytta från Solna till andra sidan staden, till konstgräsmattan på Tele2 Arena där lokalrivalerna Djurgården och Hammarby vanligtvis håller till.

Tidigare har AIK-spelare med kraftuttryck påtalat det märkliga i att inte få spela returen på sin egen hemmaarena, men på presskonferensen inför matchen – som även den hölls på Tele2 Arena – var tongångarna från både tränare Rikard Norling och lagkapten Nils-Eric Johansson annorlunda:

- Det här är handen som vi har fått tilldelad oss. Vi har slutat gnälla på det för länge sedan, säger AIK-kaptenen Johansson.

TT: Hur känns det att sitta här på Tele2 Arena?

- Det är kul att se lite nya ställen... jag har aldrig suttit här förut, säger han med ett leende.

AIK föll bara med 0–1 nere i Aten förra torsdagen i en jämn och tät tillställning, vilket ger laget en relativt bra chans att via seger ta sig vidare till den sista kvalomgången.

- Vi är förberedda för att gå in i en match som vi ser fram emot och har stora ambitioner med. Vi vet att vi måste gå ut och göra någonting alldeles speciellt, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

"Kan spela på jordhög"

Och kanske kan konstgräset på Tele2 Arena ändå tala till den allsvenska tabelltreans fördel, då AIK lär vara betydligt mer vant vid konstgräsunderlag än sina grekiska motståndare.

Men den potentiella fördelen fäster Nils-Eric Johansson inte särskilt stor vikt vid.

- De här killarna (i Panathinaikos) kan spela fotboll. Om det så är på en grusplätt eller en jordhög eller på plast så kommer de att kunna passa runt bollen, säger han.

AIK stängde på kontinentalt manér sin matchförberedande träning för presskåren efter en kvart, och även den bäste av fotbollsanalytiker kan bara ha hunnit slå fast en enda sak; nämligen att AIK i morgon kommer att spela – på konstgräs.