Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Chinedu Obasi, till vänster, och Henok Goitom har fått fart på AIK:s anfallsspel lagom till den uppskjutna matchen mot IFK Göteborg.

AIK har fått fart på offensiven

Offensivt var våren en ökenvandring för AIK. Men tack vare stjärnglimrande nyförvärv har målen börjat trilla in.

Egentligen skulle IFK Göteborg ha tagit emot AIK på Gamla Ullevi den 18 maj. Men på morgonen kom beskedet som skakade om Fotbollssverige. Rejält. Matchen sköts upp efter att en AIK-spelare utsatts för utpressningsförsök, en polisutredning inleddes och två personer är numera delgivna misstanke för försök till givande av grov muta.

Då, i maj, hade AIK stora anfallsproblem.

Nyckelspelaren Henok Goitom gick skadad, nyförvärvet Sulejman Krpic hade floppat och varken Eero Markkanen eller Denni Avdic levde upp till förväntningarna.

Nu, inför den uppskjutna matchen mot Göteborg som spelas på torsdagskvällen, är läget annorlunda.

Minst sagt.

Obasi briljerar

Krpic har återvänt till Bosnien-Hercegovina och Markkanen har lånats ut. I stället har truppen förstärkts med argentinaren Nicolás Stefanelli – och med Chinedu Obasi. Nigerianen, som gjorde stor succé i AIK förra hösten, är tillbaka efter en utflykt till Kina.

I sitt första allsvenska framträdande för säsongen, förra omgångens 4–1-seger mot Sirius, svarade 31-åringen för två mål och en assist. Stefanelli stod för en fullträff och en målgivande passning – till just Obasi. Krydda det med en Goitom i fin form, och helt plötsligt är det förståeligt att ingen längre pratar om AIK:s uddlösa offensiv.

- Han (Stefanelli) är en bra spelare. Han lär sig fortfarande, men det är inte svårt att spela med honom. Det är kul att spela med honom, summerade Obasi samarbetet för AIK Play efter Sirius-segern.

AIK:s tränare Rikard Norling känner också att det blåser positiva vindar i klubben, trots det snöpliga uttåget ur Europa League-kvalet mot portugisiska Braga nyligen.

- Vi har ett bra momentum i laget och reser till Göteborg med ett bra självförtroende, säger han.

Tung IFK-förlust

Det blåvita lägret saknar mycket av den svartgula harmonin inför torsdagens match. IFK Göteborgs säsong har kantats av alltifrån interna stridigheter till svaga sportsliga resultat. Senast blev det 0–1 borta mot Kalmar FF, efter ett sent baklängesmål.

- Det kändes som ett knytnävsslag, säger tränaren Alf Westerberg, som ersatte sparkade Jörgen Lennartsson i mitten av juli, till klubbens webbplats.