Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Arkivbild.
Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

AIK Fotboll: Eriksson olämplig som ordförande

Riksidrottsförbundets Björn Eriksson är olämplig som ordförande. Det skriver AIK Fotbolls ordförande Robert Falck i en debattartikel i Dagens Nyheter.

ANNONS

Han kritiserar Eriksson för att han ställt sig bakom regeringens villkor om att idrottsföreningar som tidigare i år investerat i spelare kan få minskat eller uteblivet statligt krisstöd.

Spelarförsäljningar är i princip den enda intäktspost som elitfotbollen har kvar och den försöker Riksidrottsförbundet och regeringen ta bort, skriver Falck. Han vill att spelare ska ses som en investering precis som ett företag som Volvo fortsätter investera i maskiner.

Kan förstå

Björn Eriksson framhåller att regeringen sneglat på just företag när man utformat stödet på ytterligare en miljard kronor. För företag kan till exempel aktieutdelning innebära att det statliga stödet uteblir.

– Jag kan förstå att en ordförande i en klubb kan tycka illa om det här, säger Björn Eriksson och fortsätter:

ANNONS

– Men det kanske inte är omöjligt att en som vill satsa en miljard har lite synpunkter på verksamheten. Det kanske vore lite märkligt om idrottens centrala struktur skulle säga att det bryr vi oss inte ett dugg om.

"Jublar inte"

Regeringens har bett RF att titta på hur stödet gynnar föreningar som kanske inte annars skulle överleva och vilka som har visat "varsamhet med pengar i en kris som är väldigt allvarlig för elitidrotten", säger Eriksson.

– Huruvida jag är lämplig eller olämplig, det har jag inga kommentarer till. Det får andra avgöra.

– Kanske kan det vara relativt nyttigt att tänka över hur de som ger pengarna tänker. Och det har väl inte underlättats av det vi läser i DN om att spelaraffärer i AIK går till på ett sätt som skattebetalarna kanske inte jublar över, säger Björn Eriksson.

Niklas Svahn/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS