Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Ahlm drömmer om det perfekta slutet i Sävehof. Arkivbild.

Ahlm om "perfekta" slutet: Guld räcker bra

Starten var ynklig – men sedan tände Sävehof till och reste sig. Efter 34–26 i andra SM-finalen mot Skuru kan Partilleklubben vinna guldet i Eriksdalshallen på söndag. Och Johanna Ahlm kan få sitt drömslut på karriären.

För ett år sedan var det Ida Odén som fixade en avslutning som var som en saga. Hennes allra sista handbollsmål gav SM-guld med fyra sekunder kvar av finalen.

På söndag kan Johanna Ahlm, 31, tacka för sig med sitt femte SM-guld.

Efter segern mot Skuru i Partille Arena stod Ahlm under läktaren med blanka ögon när det gick upp för henne. Kanske hade hon precis tackat hemmapubliken för sista gången?

- Det var först nu som det kom sådana känslor. Men jag får ju inte riktigt tänka att det kan ha varit sista hemmamatchen.

TT: Ida Odéns avsked i fjol var overkligt. Vilken avslutning drömmer du om?

- Ett guld räcker bra, säger Johanna Ahlm och ler.

- Det är klart att det blir lite extra viktigt och känns extra nu när jag ska sluta. Det är många runt omkring mig som påminner om detta, men det gör det bara ännu roligare. Jag försöker verkligen njuta av varje sekund.

Overby röt till

Johanna Ahlm gjorde fem mål och var en av ett helt gäng svartgula spelare som klev fram och gjorde viktiga saker i torsdagens final nummer två.

Men Ahlm började på bänken och fick se sina lagkompisar vara nästan lika passiva som avbytarna.

Efter 6.27 hade Sävehoftränaren Rasmus Overby sett tillräckligt. Han kastade in timeoutkortet vid underläge 2–6. Dansken höjde rösten mot sina spelare och klagade på inställningen.

- Jag vill se folk som jobbar med armarna, folk som krigar. Det är VI som ska vara där. Kom igen nu! röt Overby.

Sedan satte hemmalaget nio raka mål på lika många minuter. Plötsligt stod det 11–6, och i paus 18–11.

Skuru stressade och slarvade. Nackalaget samlade ihop tio tekniska fel på bara 20 minuter. Då är det svårt att vinna handbollsmatcher.

”Borde ha lärt oss”

- Vi borde ha lärt oss av första finalen att det inte funkar att ha en så lång dipp. Då kan man inte vinna sådana här matcher. Vi får just nu bara vara glada att finalen är bäst av fem, säger Skurus vänsternia Ulrika Olsson, som var matchens bästa skytt med nio mål på tio skott.

TT: Vad ska till för att ni ska ha en möjlighet att vända 0–2?

- Får jag svara med en klyscha? Att tro på det. Men vi måste gå hem och analysera vad som funkar och inte funkar. Och helt enkelt göra mer av det som fungerar, säger Ulrika Olsson – och skrattar.

Om Sävehof fixar 14:e SM-titeln på söndag blir det inte bara sista matchen med laget för Johanna Ahlm. Olivia Mellegård (Köpenhamn), Elin Hallagård (Heid) och Isabella Mouratidou (Lugi) flyttar till nya utmaningar.