"Ahlm blir en världsspelare"

ANNONS
|

Göteborgaren Mia Hermansson-Högdahl, en av Sveriges mesta landslagsspelare ( 216 a-kamper och 1091 mål) är heltidsanställd av det norska handbollförbundet, dels som analytiker åt a-landslaget, dels som förbundskapten för 92-landslaget.

Så länge matchen varade var hon helnorsk, men när domarna blåste av matchen kände hon med svenskorna.

- Så klart, jag har ju trots allt spelat för Sverige under rätt många år. Om jag hade fått bestämma hade vi inte mött dem redan i kvarten, det hade varit kul om vi hade gått till semi båda två. Nu måste de försöka kriga till sig femteplatsen, lyckas dem med det har de verkligen något att vara stolta över, sa Mia.

ANNONS

Hon menar att Sverige har stora chanser att ta sig långt i mästerskap framöver.

- Bara de yngre spelarna J- och U-landslaget, får möjlighet att uppleva mästerskap innan de blir seniorer. Det är jätteviktigt. Den mentaliteten som finns i det svenska laget nu ska vårdas, det är väldigt duktiga tjejer, säger Mia, som själv utsågs till världens bästa spelare 1994.

Före detta landslagsmålvakten för Sverige med 294 a-kamper - Mats Olsson - är målvaktstränare i Norge sedan flera år. Han hade kikat på ungefär 150 svenska skott inför matchen och förberett Katrine Haraldsen Lunde väl. Hon plockade ganska enkelt ner det svenska skyttet.

- Man ser att Norge har lite bättre bredd, det finns mer kvalité i det laget. Det svenska spelet är lättare att läsa, men de verkar vara på gång. Hoppas att de tar femteplatsen nu.

ANNONS