Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AFC Eskilstunas lagkapten Anel Rashkaj. Arkivbild.

AFC Eskilstuna på jakt efter revansch

En titel och Europaspel – och kanske också lite mer respekt i Fotbollssverige. AFC Eskilstuna har mycket att vinna i cupfinalen mot Häcken, konstaterar lagkaptenen Anel Rashkaj.

AFC spelade i division 7 så sent som 2010. Nu väntar en cupfinal för klubben, vars resa från Stockholms förorter till Tunavallen i Eskilstuna fått en hel del frän kritik de senaste åren. Bland annat orsakade övertagandet av dåvarande division 1-klubben Väsby United en kritikstorm, som tog ny fart när klubben flyttade från Solna till Eskilstuna inför den allsvenska debuten 2017.

Men kanske börjar klubben ändå bli lite mer välkommen, hoppas Anel Rashkaj.

- Det känns som att det har blivit lite bättre. 2017 var det första gången som vi spelade i allsvenskan, det var nog nytt och lite ovant för supportrarna också, säger lagkaptenen inför torsdagens match i Göteborg.

- Men jag tycker ändå att vi har jobbat fram lite mer respekt. Både spelarna och klubben har jobbat hårt för det här och jag hoppas att det syns.

Stöd av Alm

Häckentränaren Andreas Alm, som är från just Eskilstuna, ger också sitt stöd till AFC.

- Jag följer ju debatten runt Eskilstuna. Men jag tycker många gånger att klubben hamnar där lite orättvist, säger Alm.

- Det är en större debatt, som är för svår för att man ska klandra ett enskilt lag. Det är för många dimensioner för att supportrar unisont ska peka på en och samma klubb.

AFC Eskilstuna blev 2017 stadens första herrallsvenska fotbollslag på över 50 år och lyckades också ta sig tillbaka till högsta serien till i år. Frågan är dock hur länge det varar den här gången.

"Europa på köpet"

Säsongen började visserligen bra för nykomlingen, som avancerade i cupen och slog IFK Göteborg i den allsvenska premiären. Men därefter har det gått lite tyngre, bland annat i förra matchen (0–3) mot Häcken för en månad sedan.

- Nja... ganska mycket tyngre, medger tränaren Nemanja Miljanovic, vars lag bara skrapat ihop sex poäng och ligger sist i tabellen tillsammans med Falkenberg.

- Kunde man välja mellan att vinna cupen och klara sig i allsvenskan så hade vi valt allsvenskan, absolut.

För Häcken är utgångsläget ett helt annat, trots en svidande derbyförlust mot IFK Göteborg i lördags. Till skillnad från sin kollega vågar Andreas Alm därför nämna Europaspelet som väntar för laget som vinner cupen.

- I sig är titeln viktigare, i morgon. Men så får vi Europa på köpet, säger Häckentränaren.

- Europaspel innebär en väldig massa pengar, så det är en jättemöjlighet förstås – för båda lagen.