Adjö till en förbundskapten som var allra sämst – när det gällde

Tack och hej, Johan Garpenlöv. Det här var förbundskaptenen som var sämst när det gällde – genom alla år. Nu får vi hoppas att Sam Hallam kan lyfta Tre Kronor igen – med ordentlig matchcoachning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det tar visserligen bara 87 sekunder innan Carl Klingberg visar att han minsann tänker stå vid sitt ord – och ska ”kriga sig sönder och samman” för avgående förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

När sedan Jocke Nordström slänger sig och täcker skott för att ge William Nylander ett friläge – ja, då gör Toronto Maple Leafs-stjärnan inget misstag.

Visp med klubban, puck upp i krysset, poäng nummer 37 på 21 spelade VM-matcher.

Där och då ser Tre Kronor ut som ett semifinallag.

Det är också ett öppet mål från 3–0 i numerärt överläge, men Sverige får inte in pucken den gången.

ANNONS

I andra perioden löser dock Frölundas Max Friberg det tredje svenska målet för kvällen, när han styr in Erik Gustafssons skott från blå.

Skotten visar en oroväckande trend

Men det är samtidigt rätt oroväckande, för det där är det enda skottet som Sverige får i väg i perioden.

Kanada? De skjuter 19 skott mot en storspelande Linus Ullmark i kassen.

Men tendensen är oroväckande – och det går bara 81 sekunder av den tredje perioden innan Kanada får in det första målet för kvällen i Nokia Arena.

I båset står Johan Garpenlöv med händerna i fickorna och ser på … när en ”säker” semifinalplats slinker Sverige ur händerna som en nyfångad gädda full med illaluktande slem.

I slutet av perioden lyfter förre frölundaiten Rasmus Dahlin, som spelat lysande under VM, pucken upp på läktaren – och ger Kanada ett numerärt överläge.

Det blir 3–2 där – och det är därtill nästan två minuter till för blodvittrande kanadensare att jaga in en kvittering.

Det krävs inte ens.

Matt Barzal sätter kvitteringen med 83 sekunder kvar – och på övertid sänker Kanada därefter förbundskapten Johan Garpenlövs öde.

Gissa vem som sitter utvisad? William Nylander ...

Tack för inget – nu hoppas vi på Hallam

Tre Kronor blir tyvärr inte coachade rätt – trots att laget är bättre seedat efter gruppspelet och därmed kan byta utifrån vilka spelare som Kanada skickar in på isen. Jag saknar en fingertoppskänsla, en förmåga att se vilka spelare som är allra hetast – och en coach som lyfter båset med energi och matchning.

ANNONS

Sverige kryper bakåt i banan, blir mindre och mindre, kollapsar totalt – och sitter till slut nästan i knät på sin målvakt.

Lite så har det ju alltid sett ut under Garpenlövs tid som förbundskapten – att fel spelare väljs i kritiska lägen under olika matcher.

Jag kommer inte att sakna den typen av coachning och Johan Garpenlöv lämnar Tre Kronor med samma usla resultat som Leif Boork.

Det vill säga: Noll medaljer.

Nu får vi snart se Växjö Lakers skicklige Sam Hallam som förbundskapten i stället.

Han är en alldeles lysande matchcoach – och det kommer Tre Kronor att dra nytta av inom en snar framtid.

Jag tror också att vi kommer att få betydligt fler NHL-ja till nästa VM-turnering – för det krävs om Sverige ska hitta tillbaka till världstoppen av hockeyn igen.

För just nu ... då är vi inte där.

LÄS MER:Här är Göteborgs allra största hockeytalanger

LÄS MER:Därför valde Michelle Karvinen att flytta till Frölunda HC

LÄS MER:Frölundas historiska lag på is för allra första gången

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS