Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Aílton Almeida tränar med Örgryte

Här kommer en glädjande nyhet för alla Öis-fans. Klubbikonen Aílton Almeida, 34, fanns med under måndagens träning.
– För mig är det en ära att kunna träna här, säger han.

I slutet av september kunde GP skriva om den då klubblöse anfallaren Aílton Almeida, som eventuellt kunde vara aktuell för en återkomst i Sällskapet.

LÄS MER: Almeida klubblös - kan börja träna med Öis

Då höll klubben dialog med anfallaren och klubbchef Niklas Allbäck öppnade upp för ett samarbete.

– Vi för en dialog. För oss är det ingen stor grej. Kan vi hjälpa honom att hålla i gång är det kul för oss och bra för honom, sa han då.

På måndagen blev saken verklighet. Ailton Almeida tränade med laget och avslutade måndagsförmiddagen med att springa några extra varv runt konstgräsplanen.

Mellan åren 2004-2006 öste han in mål för Örgryte men gav sig sedan ut på turné utomlands. Spel i Danmark, Cypern, Ryssland och Arabvärlden följde. På måndagen bar han åter Örgrytes färger.

– Det känns jättebra att träna. Jag har haft en lång sommar. Jag har haft några erbjudanden och sådär men inte skrivit på någonstans, säger han.

Kontraktslös sedan juni

De senaste månaderna har han ägnat åt semester med familjen och att träna på egen hand. Måndagens träning med Örgryte var det första fotbollspasset på länge.

– Det är en helt annorlunda känsla att träna med ett lag. Speciellt här där jag har spelat förut. Det känns jätteroligt, säger han efter passet.

Kontraktet med Al Dhafra, från Förenade Arabemiraten gick ut i juni. Sedan dess har Ailtons agent letat ny klubb i landet.

– Jag har väntat och väntat och väntat. Det kom ett erbjudande men sedan kom iv inte överens. Det blev problem i förhandlingar. Så jag skrev inte på, säger han.

Och då blev det Öis-gården istället?

– Jag tänkte att alla fönster var stängda så det handlade bara om att förbereda mig för januari och nästa fönster. Jag fick möjligheten att kunna träna här med Öis och det är jätteroligt. Klubben ska ha ett stort tack. Det är väldigt snällt av dem att jag får vara med här.

Göteborg är hemma

Göteborg är långt i från någon främmande stad för brassen. Hans fru är härifrån och hans två barn går i skola här. Staden är familjens bas, även om han spelat sin fotboll på sydligare breddgrader sedan han lämnade Örgryte för FC Köpenhamn.

– Vi bor här nu. Jag är alltid här nästan. Det känns jättebra. Vi är hemma här, säger han på närmast prickfri svenska.

Hur länge blir du kvar och tränar nu?

– Jag får komma när jag vill. planen är att jag ska vara här tills januari. Jag kommer komma så mycket som möjligt. När jag inte vill springa i Slottsskogen så kommer jag hit och tränar med boll.

Planen är att hitta en ny klubb i januari?

– Min agent kommer hitta något till mig. Vi får se om det blir i Europa eller i Förenade Arabemiraten. Mina tankar är bara på att förbereda mig.

Så de fans som hoppas att du ska skriva på för Öis kan sluta hoppas?

– Jag är här bara för att hålla igång. Om man tänker att jag kommer hit för att spela och skriva på kontrakt ... det är det inte. Men jag har stora känslor för Öis och jag är jättetacksam för all tid jag har haft här. För mig är det en ära att kunna träna här.

– Men jag har inte kommit för att skriva på kontrakt nu. Jag tänker att jag kommer spela i några år till. Det är svårt att säga. Vi får se vad som kommer.

"Skitkul att han är här"

Vid sidan av träningspasset stod Örgrytes klubbchef Niklas Allbäck med ett brett leende på läpparna.

– Det är skitkul att han är här. Det är inspirerande för våra egna ungdomar. Det är kul när våra egna kommer hem.

Hur har diskussionerna mellan er och honom varit?

– Vi har en bra dialog. Vi får se vad som händer. Det handlar mycket vad han känner för. Vi håller dörrarna öppna.

Att det är med Örgryte han väljer att hålla uppe flåset är en signal om att klubben gör något rätt, menar Niklas Allbäck.

– Det är roligt att han känner att han vill hålla igång med oss. Det är glädjande. Vad som händer i framtiden får framtiden utvisa. Vi visar att vi är här och den dagen han känner att han vill komma tillbaka till Sverige så ska han välja Öis, säger han.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.