70 år gammalt samlarkort sålt – för 134 miljoner kronor

Ett 70 år gammalt samlarkort har sålts för hisnande 134 miljoner kronor. Kortet, som är en bild på basebollegendaren Mickey Mantle, blir därmed dyraste sport-memorabilian någonsin.
– Det faktum att kortet bevarats i det här skickat i 70 är inget annat än ett mirakel, säger Chris Ivy, som ansvarade för auktionen, enligt New York Times.

ANNONS
|

Mickey Mantle är en stor basebollikon och anses vara en av de bästa att slå både höger- och vänsterfattat. Han spelade hela sin karriär i New York Yankees och vann World Series hela sju gånger med den anrika klubben som pensionerade hans nummer 7 1969 – fem år senare valdes han in i Hall of Fame.

1995 dog han, men trots detta har han precis slagit rekord.

Nyligen såldes nämligen ett samlarkort av Mantle för makalösa 12,6 miljoner dollar, vilket motsvarar omkring 134 miljoner svenska kronor.

Detta innebär att kortet är den dyraste sportmemorabilian någonsin.

– Vi har hela tiden vetat att det här kortet skulle krossa rekord och förväntningar. Men det gjorde inte det här mindre spännande, säger Chris Ivy, ansvarig för sportauktioner på Heritage Auctions, enligt New York Times.

ANNONS

När kortet väl släpptes på paket 1952 såldes det, enligt Ivy, för omkring en penny.

Chris Ivy berättar att det är ett mirakel att kortet är i perfekt skick, efter 70 år.
Chris Ivy berättar att det är ett mirakel att kortet är i perfekt skick, efter 70 år. Bild: LM Otero

Kortet i bra skick: ”Ett mirakel”

Samlarkort värderas till stor del utifrån hur bra gjorda och välbevarade de är. Korten betygsätts på en skala där 10 innebär att det är hel felfritt.

Kortet på Mickey Mantle ska fått graderats till 9,5.

– Det är nästan helt perfekt centrerat från toppen till botten och från höger till vänster. Det har fyra skarpa kanter och färgen är vacker. Det faktum att kortet bevarats i det här skickat i 70 är inget annat än ett mirakel, säger Chris Ivy.

Den rekordstora försäljningen innebar att en man, som är anonym, gjorde en riktigt bra investering för 31 år sedan. Enligt New York Times ska mannen nämligen ha köpt kortet för 50 000 dollar 1991, vilket i dagens växelkurs skulle innebära 1,1 miljoner kronor.

Innan Mickey Mantles samlar kort var det Maradonas tröja från ”Hand of God”-matchen mot England under VM 1986 som var dyraste sportmemorabilian någonsin. Tröjan såldes i maj för drygt 88 miljoner kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS