Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

57 år gammalt rekord slaget

Stenungsundslöparen Johan Rogestedt, 23, sprang i kväll, under Göteborgs GP, in på nytt svenskt rekord på 1000 meter med tiden 2,17,67 – vilket innebär att det äldsta rekordet i svensk friidrott nu är slaget.

Johan Rogestedt är stekhet just nu. Den 23-årige medeldistanslöparen från Stenungsund tog sig nyligen, under EM i Amsterdam, till final efter en mäktig avslutning. Samma kväll fick han dock beskedet att han diskvalificerats efter att juryn menat att Rogestedt knuffat sig fram strax före mållinjen.

Efteråt var irritationen stor i det svenska lägret – men under kvällens Göteborgs GP-tävlingar på Slottskogsvallen är det åter glada miner.

På 1000 meter sprang Rogestedt in på fenomenala tiden 2,17,67. Det innebär att han slog det äldsta rekordet i svensk friidrott. År 1959 noterade Dan Waerns 2,17,80 – men det nya svenska rekordet är därmed en förbättring med 13 hundradelar.

Rogestedt pratade med den förre rekordhållaren Waern, nu 83 år gammal, efter rekordloppet.

– Han var nog rätt nöjd med att det slogs. Han har här och tittat förut när vi har försökt. Jag känner ju att jag har en bra persprofil för att slå det eftersom jag sprungit mycket både 800 och 1500. Jag har ju ganska mycket bättre pers än Dan så jag borde ju kunna slå det. Skillnaden är ju att han sprang det mycket oftare, säger Rogestedt.

Trots den fina tiden räckte det dock inte till seger. Rogestedt kom tvåa, en hundradel bakom egyptiern Hamada Mohammed.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.