Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

50 kvinnliga sportförebilder lyfts fram: "Gnället måste bort"

Den internationella kvinnodagen lyfter kvinnor världen över i dag. På sportgalan i Stockholm introduceras en ny plattform med ett tydligt mål: en idrott lika för alla oavsett kön.

I dag kommer hundratals idrottsintresserade få se 50 kvinnliga idrottsförebilder. Den helt nya plattformen Swedish Alliance for Women in Sport (Safwis) anordnar sportgalan på Handelshögskolan i Stockholm där kvinnofrågor ska diskuteras ur sportens synvinkel. 

Talesperson för plattformen, som består av organisationerna Girls in Sport, Cruyff Institute, Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH), Handelshögskolan och Elitfotboll dam (EFD) är Linda Wijkström. 

– Gnället måste bort. Ska vi ha inkludering och jämställdhet måste vi sprida kunskap, säger hon, som till vardags är generalsekreterare på EFD, till Sportbladet

"Handlar om att ta fram förebilderna"

På galan kommer Safwis presentera en lista med aktiva utövare, tränare och profiler inom svensk idrott.

– Det som vi vill är att v i s a att de finns. Vissa syns redan mer i rampljuset än andra. Det handlar om att ta fram förebilderna, säger Linda Wijkström till tidningen. 

"Finns en otrolig kompetens"

En situation där en sådan lista skulle kunnat komma till praktiskt användning var när Boxningsförbundets ordförande Tommy Lindström sa till DN i höstas att det saknades kvinnor med tillräcklig kompetens till förtroendeposter inom sporten han verkar i. 

– Nästa gång det argumentet kommer upp ska vi kunna gå ut med listan med alla olika kvinnor och tjejer som jobbar inom idrotten, både som atleter och i roller runt omkring. Det finns en otrolig kompetens, kvinnor som har hög utbildningsnivå och som skulle vara självklara i ett styrelserum, också för att visa tjejer att man kan ta plats inom idrottsrörelsen även utan att själv vara atlet, säger Linda Wijkström till Feministiskt Perspektiv.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.