Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT

43 spelare misstänkta för matchfixning

En matchfixningsskandal i svensk elitfotboll kan vara på väg att rullas upp. Enligt Uppdrag granskning och Dagens Nyheter är 43 spelare misstänkta. Åtta matcher i superettan 2015 kan ha varit riggade.

Dagens Nyheter skriver att uppgifterna kommer från hemliga dokument som tidningen och SVT:s Uppdrag granskning fått ta del av. Materialet är sammanställt av det schweiziska företaget Sportradar som bland annat jobbar på uppdrag av Uefa med att avslöja manipulerade matcher.

Under 2015 ansågs superettan i fotboll ha ”mycket hög risk”. Åtta matcher är misstänkta, men rapporten pekar inte ut vilka.

Superettan drabbad

Dagens Nyheter skriver:

"Sportradars information kring de åtta utpekade matcherna i svenska superettan ligger till grund för den hemliga lista över fotbollsspelare som kan misstänkas ha varit inblandade i uppgjorda matcher och som av Uefa specificeras land för land."

Listan över svenska spelare innehåller 43 namn, varav 25 har förekommit i tre misstänkta matcher eller fler.

Anders Hübinette, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet, säger till Dagens Nyheter:

- Det kan man naturligtvis se på lite olika sätt. Man får ju också komma ihåg att det rör sig om spelare som har befunnit sig i klubbar där det har funnits misstankar om försök till manipulation, men att därifrån dra slutsatsen att alla de här 43 spelarna har varit inblandade i matchfixning det är att gå alldeles för långt. Vi måste ju vara väldigt försiktiga med att på något sätt utåt kommunicera och berätta om de här spelarna så länge vi inte är helt säkra på att de verkligen är skyldiga.

Flera spelare som den senaste säsongen haft framträdande roller i sina lag i allsvenskan och superettan förekommer på Uefa-listan.

"Riktade insatser"

Några klubbar har många misstänka spelare.

- Utan att gå in på de enskilda fallen är det ju så att om en klubb som har förekommit mer ofta i misstänkta manipulationsförsök så måste vi ju i så fall göra riktade insatser och det har vi gjort. I vissa fall åker vi ut och pratar särskilt med de här klubbarna, med truppen och så vidare och diskuterar och informerar om det här. Därmed inte sagt att man pekar ut enskilda spelare eller klubben som sådan utan vi måste verkligen ha grund för att peka ut någon som skyldig, så är det ju, säger Hübinette.

Dokumentet består inte bara av namn utan ger också detaljer kring misstankarna. En spelare har uppträtt misstänkt i samband med en straff, en annan har struntat i att täcka skott, skriver DN.

Tre spelare är knutna till agenter med koppling till matchfixning och tre spelare är misstänkta för att ha deltagit i riggade matcher utomlands.