Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild.  Bild: KRISTER ANDERSSON
Genrebild. Bild: KRISTER ANDERSSON

35 konton bettade på gula kortet

Ytterligare ett spelbolagskonto bettade på att en viss allsvensk spelare skulle få gult kort.
Det kunde åklagarsidan visa när matchfixningsmålet togs upp i hovrätten idag.
– Kontot tillhör en släkting till en av de åtalade, säger kammaråklagare Staffan Edlund.

Därmed har totalt 35 spelbolagskonton satsat pengar på att den allsvenska spelaren skulle bli varnad i den aktuella matchen säsongen 2019.

Vilket han också blev.

Matchsekvensen rullade på storbildsduk flera gånger i hovrätten över Skåne och Bleking under måndagen.

– Kontot har funnits i materialet vi fått in, men inte observerats tidigare. I samband med att vi tog ett omtag efter tingsrätten har det påträffats, säger kammaråklagare Staffan Edlund.

Under dagens hovrättsförhandlingar visade åklagarsidan att det nya spelbolagskontot satsade drygt 7000 kronor och vann 48 000 kronor på det gula kortet och kombinationsspel med en division tre-match.

– Kontot tillhör en släkting till en av de åtalade, säger Staffan Edlund.

Utifrån vad som gått att spåra har de 35 kontona totalt bettat för 45 000 kronor och vunnit 278 000 kronor på de aktuella spelen. Enligt åklagarna är det att betrakta som ett slags gemensamt spelande som ska ha regisserats av två av de åtalade. Vilket i hovrättssalen illustrerades via powerpointskisser med pilar och linjer mellan olika spelbolagskonton, de åtalade, en del anhöriga och några vänner.

”Ett korrekt lån”

Åklagarsidans linje är att den före detta allsvenska spelaren tog det gula kortet som en motprestation. Två dagar efteråt sattes 300 000 kronor in på hans konto från en medåtalad 31-åring.

– Det var ett korrekt lån. Jag lånade pengar och som en del av överenskommelsen har jag betalat tillbaka. Jag kan inte se vad min vinning är, sa spelaren i tingsrätten i somras.

För åklagarna Staffan Edlund och Johan Lindmark handlar det därför om att visa hovrätten att de 300 000 kronorna bland annat samlades in genom bett på det gula kortet (något GP rapporterat om tidigare idag).

LÄS MER: Ny bevisning i överklagat matchfixningsmål

– Tingsrätten skrev i sin dom att det var en brist att det här inte framgick. Då har vi valt att kontrollera de pengar som användes för att betala lånet, säger kammaråklagare Staffan Edlund.

Och vad menar ni att det säger?

– Ja, man kan ställa sig frågan hur lånet skulle ha betalats om det inte blivit ett gult kort? säger åklagaren.

Kammaråklagare Edlund yrkar på fängelse för de två åtalade som fälldes i tingsrätten i somras vilket även gällde sex uppgjorda matcher i division tre.

De andra två åtalade – däribland den före detta allsvenska spelaren – friades i tingsrätten. Här yrkar Staffan Edlund på villkorlig påföljd för mut- och spelfuskbrott.

– Där gäller det en specifik händelse. Det handlar om mycket pengar i form av ett lån, men fortfarande bara en manipulation. I den andra delen har man mer eller mindre manipulerat en hel säsong. Det är massa fotbollsspelare som i så fall varit med att spela utan att veta om vad som skett i det fördolda, säger Staffan Edlund.

Samtliga fyra åtalade i matchfixningshärvan nekar till brott. De har alla en lång bakgrund inom fotboll alternativt futsal, på klubb- och landslagsnivå. De är sedan i höstas avstängda i mellan fyra och sju år av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd.

I rättssalen var deras advokater kritiska till åklagarsidans slutsatser.

– Det enda mönster som finns är att (division tre-klubben) var ett lag som förlorade nästan alla matcher, sa Henrik Timan som representerar en 35-årig åtalad.

Åtalade spelaren: ”För mig är det nonsens”

Advokat Mikael Nilsson representerar den 34-årige man som friades i tingsrätten:

– Allt åklagaren säger håller vi med om, förutom att det är ett gemensamt spelande och ett fuskavtal i botten, sa advokat Nilsson.

Den före detta allsvenska spelaren var redan i tingsrätten tydlig med att det handlade om ett helt normalt lån och ingen motprestation:

– Jag är en fotbollsspelare, jag har spelat i hela mitt liv. Jag hade aldrig lagt min karriär för en sådan sak. För mig är det nonsens, sa han och förklarade att han överhuvudtaget hamnat i situationen på grund av ett eskalerande spelmissbruk.

Varken han eller hans advokat Frank Thorstensson ville ge några kommentarer till GP i samband med rättegången, men advokaten tryckte i rättssalen på att ”lånet har betalats tillbaka i sin helhet”.

– Det finns ingenting över huvud taget om att det ska finnas någon sidoöverenskommelse förutom en ränta på 100 000 kronor, sa Frank Thorstensson.

Förhandlingarna pågår även under tisdagen och onsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.