Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

30 år sedan historiska målet: "Enklaste jag gjort"

Hans 2–2-kvittering mot Sovjetunionen är svensk ishockeys mest klassiska landslagsmål. Thomas Sandströms enklaste fullträff i karriären banade väg för Sveriges VM-guld 1987.

En majdag i Skanör, 2017. Brandmännen har precis kommit tillbaka till Skanörs räddningsstation efter en övning och ska i väg för att lira innebandy. Det gamla NHL-proffset Tomas Sandström, 52, tråkas av sina kolleger.

- Du hade lagt av med innebandyn? säger en av dem och skrattar.

- Jag drog baksidan i låret häromdagen, förklarar Sandström med ett leende.

Spelade ut Sovjetunionen

1 maj i Wien, 1987. Det är knappt en och en halv minut kvar av Sveriges möte med Sovjetunionen i den andra mästerskapsrundan av ishockey-VM i Wiener Stadthalle. Tre Kronors landslagskapten Bengt-Åke Gustafsson fångar upp pucken i mittzon. Trots att han är omringad av fyra ryssar lyckas centern föra in pucken i anfallszon. Vid höger tekningscirkel släpper Gustafsson pucken till backen Tommy Albelin vid blålinjen. Albelin upptäcker Håkan Loob vid den bortre stolpen. När backen Aleksej Kasatonov stöter upp mot svensken slår Loob, med ryggen mot mål, en backhandpassning och vid den andra stolpen behöver Tomas Sandström bara raka in pucken i ett öppet mål fram till slutresultatet 2–2.

- Det roliga är ju ändå hur det målet kommer till. Vi alla som har växt upp och sett de här fantastiska ryssarna – man har ju sett flera hundra mål där de har spelat ut motståndarna på det viset och har slagit in pucken i öppet mål, säger Sandström.

Superfemman på isen

Det är endast 81 sekunder kvar att spela när den då 22-årige Fagerstasonen Sandström gör Tre Kronors mest klassiska landslagsmål. Svenskarna jublar samtidigt som Sovjetunionens målvakt Jevgenij Belosjejkin kastar stöten in i målet. Kasatonov ser helt bedrövad ut.

- För min del var det ju kanske det enklaste målet jag har gjort. Det var i stort sett bara att se till att man skulle träffa pucken.

På isen vid tidpunkten för målet var Sovjetunionens klassiska förstafemma – superfemman med backarna Kasatonov och Vjatjeslav Fetisov samt kedjan med Sergej Makarov, Igor Larionov och Vladimir Krutov.

- Det var därför det var extra skönt också. Det här var ju de sista åren när de var så bra i landslaget.

I sista omgången körde Sverige över Kanada med 9–0 och en nervös väntan följde i Wiener Stadthalle. Sovjetunionen var tvunget att vinna eller spela oavgjort mot Tjeckoslovakien för att svenskarna skulle bli världsmästare i kavaj. Först i den tredje perioden vände Sovjet 0–1-underläge till 2–1-seger.

- Det var en otrolig känsla, men det var långa minuter från 2–1-målet, säger Sandström och skrattar.

16 raka mästerskapsförluster

Det krävs ett historiskt perspektiv för att förstå storheten med Sveriges VM-guld 1987:

+ Guldet var Sveriges första på 25 år.

+ Sovjetunionen hade vunnit 18 av 22 möjliga VM-guld åren 1963–1986. De övriga fyra under perioden togs av Tjeckoslovakien.

+ Sverige hade förlorat 16 raka VM- och OS-matcher mot Sovjet med den förkrossande målskillnaden 27–106.

+ Sovjetunionens landslagspelare levde och tränade ihop elva månader om året.

"Historiskt ögonblick"

- Man ställde ju alltid upp för att vinna, men ryssarna var så otroligt bra. De andra lagen krigade i stort sett om silvermedaljen, säger Sandström.

Guldet i Wien bröt en barriär. Det tidiga 1990-talet blev Tre Kronors med VM-titlar 1991 och 1992 samt OS-guld 1994.

- Det öppnade upp ögonen för många. Guldet 1987 var ett historiskt ögonblick, säger Sandström.

Efter 15 år i NHL avslutade Stanley Cup-vinnaren (1997) Sandström sin karriär i Malmö 2002, men han har till skillnad från många andra guldhjältar från triumfen i Wien klippt banden med ishockeyn helt. Numera arbetar han som brandman.

- Det är ett yrke jag alltid har velat prova på och det passar mig bra – att hjälpa människor när det behövs, säger Tomas Sandström.