Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

22 otroliga draftfynd – Henrik Lundqvist ett av de största

Henrik Lundqvist har varit en av NHL:s bästa målvakter sedan han tog över förstaspaden i New York Rangers säsongen 2005-2006. I dag är det ofattbart att 204 spelare valdes före honom i draften år 2000.

Varje sommar får klubbarna i de amerikanska proffsligorna välja talangfulla spelare, och få rättigheterna till dem. Fjolårssäsongens sämsta lag får välja först och sedan fortsätter man med laget som kom näst sist. När alla lag har valt varsin spelare är den första rundan slut.

Henrik Lundqvist valdes i den sjunde rundan, som spelare nummer 205. Ett så högt draftnummer betyder ungefär "du kommer inte att spela i NHL". Men ibland har klubbarnas talangscouter fel.

Läs även: Här är sportvärldens galnaste rekord

För två år sedan presenterade nhl.com en "omgjord 2000-draft" – då gick Lundqvist som etta totalt.

Det finns naturligtvis fler exempel på när scouter har missbedömt en spelares potential. Daniel Alfredsson valdes som nummer 133, och Henrik Zetterberg 210. Två svenska forwardsstjärnor med otroliga karriärer i NHL.

Läs även: Från fjuniga rookies till ärrade veteraner

Även i den amerikanska fotbollsligan NFL händer det att klubbarna gör fynd sent i draften. Quarterbacken Tom Brady, femfaldig vinnare av Superbowl, valdes i den sjätte rundan.

I bildspelet högst upp i artikeln finns 22 spelare som talangscouterna missbedömde totalt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.