Tysklands Giulia Gwinn (15) jublar efter sitt 1-0-mål under lördagens fotbollsmatch i VM, grupp B, mellan Tyskland och Kina i Rennes.

19-åring avgjorde för pressat Tyskland

Kina hade en boll i stolpen och Tyskland hjärtat i halsgropen. Men den regerande OS-mästaren kom tillbaka och 19-åriga Giulia Gwinn såg med sitt 1–0-mål till att Tyskland inledde fotbolls-VM med en seger.

|

Den tyska inledningen var förtroendeingivande. Men när de riktigt farliga målchanserna uteblev kom frustrationen krypande, dessutom i kombination med väldigt många felpassningar.

Kina växte sig in i matchen och i slutet av halveken radades de farliga kontringarna upp. Närmast kom Yang Li som både träffade stolpen och missade nära på öppet mål. Tysklands målvakt Almuth Schult erkänner att laget kom undan med blotta förskräckelsen.

Sverige på plats

– Jag är väldigt glad att de inte lyckades göra mål, de hade en i stolpen och ett par lägen där mina försvarare blockerade skotten. Det var bra att vi lyckades stå emot fram till pausen. Vi får försöka analysera vad som gick fel i dag och sedan förbereda oss inför nästa match, säger Almuth Schult.

15283 åskådare hade tagit sig till arenan i Rennes, däribland spelare ur den svenska VM-truppen. De fick se en andra halvlek där ett mer noggrant Tyskland fick bättre koll på Kinas omställningar, och där en 19-årig VM-debutant hittade ett sätt att fixa segern.

Bra axelbesked

Efter en tysk hörna hamnade bollen hos Freiburg-spelaren Giulia Gwinn i den 66:e minuten. Från straffområdesgränsen slog hon till med ett hårt och välplacerat skott som gav 1–0 och i förlängningen segern till Tyskland.

– Det var otroligt för mig, det var ingenting som jag hade trott på förhand, säger Giulia Gwinn.

Ett bra tyskt besked var att Almuth Schult, given förstamålvakt, inte kände av sin skadade axel.

– Jag trodde inte att den skulle kännas så bra. Jag har alltid axeln tejpad men jag behöver inget smärtstillande. Det är definitivt inte min sista match i det här VM:et, säger Almuth Schult.