HV71:s målvakt Adam Åhman. Arkivbild.
HV71:s målvakt Adam Åhman. Arkivbild.

18-årige Åhman vann i SHL-debuten: "Nervöst"

Verkligheten blev så bra som han länge drömt om. Adam Åhman tog plats mellan HV71:s stolpar och laget inledde året med att vinna med 6–2 borta mot Karlskrona.

ANNONS
|

HV71, som avslutade fjolåret med en svidande förlust borta mot jumbon Rögle, inledde 2018 med ambitionen att ta en skön revansch borta mot nästjumbon och man gjorde det med en debutant i målet.

- Grym debut av honom, han var riktigt duktig, säger lagkamraten och backgiganten Lawrence Pilut.

HV71 var det något bättre laget redan i den första perioden och laget skruvade upp trycket ytterligare. Det dröjde inte länge innan Stefan Elliots bössa talade till 1–0 i spel fem mot fyra.

ANNONS

Dueller

Strax efter det utkämpade den SHL-debuterande målvakten Adam Åhman och Karlskronas skyttekung Mattias Guter två dueller. Först en straff där 18-årige Åhmans räddning var lysande.

- Jag gick inte på hans första dragning och sedan hade han inte mycket att skjuta på, riktigt skönt att knipa den, säger Adam Åhman.

Sekunder senare spelade Karlskrona powerplay och där fick Guter sin revansch. Förändringen av matchbilden var plötslig och kvitteringen till 1–1 kom mindre än två minuter efter HV:s ledningsmål.

Victor Ejdsell sköt 2–1 till HV71 på nästan nyspolad is i den tredje perioden. Och strax senare satte Anton Bengtsson trean. Karlskrona, som hämtat upp ett par klara underlägen på sistone, var åter i brygga. Men snart vann Mattias Guter en ny duell mot Adam Åhman och det var reducerat.

Såväl Guter som flera av hans lagkamrater testade Åhman i jakten på utjämning. Men de gjorde det förgäves. Och när den unge målvakten fick se sin lagkamrat Pierre Engvall göra 4–2 var Karlskrona utan fler svar den här kvällen.

- Ju fler matcher jag suttit på bänken, ju mer spelsugen har jag blivit. Jag är nöjd med att vi vann matchen och tycker jag gjorde en godkänd insats, säger Åhman.

ANNONS

Pilut nästan hemma

Lawrence Pilut och Victor Ejdsell såg under slutminuterna till att segersiffrorna blev än större till 6–2. Och Lawrence Pilut, som nu gjort åtta poäng på fyra matcher mot Karlskrona, trivs fint med att spela nära hembyn Tingsryd.

- Vi åkte ju förbi Tingsryd på vägen hit och då sitter man och glor ut genom fönstret och tänker på gamla tider, säger han med ett leende och fortsätter:

- Jag tycker att vi börjat hitta vårt spel under senare tid, bortsett från senast mot Rögle, säger Lawrence Pilut innan det är dags för ännu en bussresa genom hans barndoms Tingsryd.

TT

ANNONS