Linköping fick jubla igen. Arkivbild.

17-åring slog till för felfritt Linköping

Fem segrar på fem matcher. Inget verkar kunna stoppa svenska mästaren Linköping. I skyttedrottningen Marija Banusics frånvaro klev 17-åriga Emmaliina Tulkki fram och gjorde två mål i 4–1-segern mot Örebro.

|

Linköping återtog serieledningen i fotbollsallsvenskan från Eskilstuna och distanserade sig från främsta fjolårsutmanaren Rosengård, som överraskande föll mot Hammarby.

Marija Banusic hade inför matchen gjort hälften av Linköpings mål, men den fotskadade anfallaren saknades inte på Behrn Arena. Örebro fick matchens första heta möjlighet, men kom inte närmare än en stolpträff. I stället rusade Linköping fram till en 2–0-ledning före paus.

Jessica Samuelssons inlägg från högerkanten låg bakom båda målen. Först blev hennes inspel till en målvaktsretur som Emma Lennartsson enkelt rakade i mål. Sedan var det dags för Emmaliina Tulkki – Banusics ersättare – att presentera sig i sin första damallsvenska start. Den 17-åriga finländska stortalangen satte 2–0 i öppet mål före paus.

Lina Hurtig nickade in 3–0 på en hörna, innan Örebros Fanny Andersson reducerade efter en misslyckad utrusning av LFC-målvakten Cajsa Andersson som lämnade målburen tom.

Men Tulkki fick sista ordet när hon höll sig framme och spikade slutresultatet till 4–1.

Efter fem segrar mot lag på nedre halvan av tabellen väntar nu tre matcher mot lag på den övre. Närmast ställs Linköping mot Rosengård på hemmaplan. Förra säsongen slutade östgötarna tio poäng före sina skånska konkurrenter. I år skiljer det redan sex poäng mellan titelutmanarna.