Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

17-åring satte nytt svenskt stavrekord

Den senaste svenske världsstjärnan i friidrott fortsätter att imponera. I natt slog Armand Duplantis till med ett nytt juniorvärldsrekord – och nytt svenskt inomhusrekord i stavhopp.

Den svenske supertalangen Armand Duplantis har slagit rekord på löpande band i vinter. I en tävling i New York slog stavhopparen till med nytt svenskt inomhusrekord med sina 5,82, skriver Expressen. Resultatet är också ytterligare en höjning av hans eget juniorvärldsrekord. Den tidigare noteringen på 5,75 var bara en månad gammal.

Duplantis tog rekordet i tredje och sista försöket. Ett resultat som gör honom till sjua i världen i år.

- Jag hade mycket självförtroende och visste att jag behövde ett perfekt hopp. Jag har alltid drömt om att hoppa högre än min pappa som hoppat 5,80, säger han till tävlingens hemsida.

17-årige Duplantis är uppvuxen i USA med en amerikansk pappa och en svensk mamma, men kommer att tävla för Sverige i friidrotts-VM i London i augusti.

- Just nu är det valet jag gjort, men vi får se hur det blir med framtiden, säger han till tävlingens hemsida.

I samma intervju säger han att han är övertygad om att han kommer bli bäst i världen.

- Jag är bara 17, och varje dag vaknar jag starkare och snabbare. Min teknik blir bara bättre och jag kommer att hoppa högre redan i år.

Det rådande svenska stavrekordet utomhus är Oscar Jansons 14 år gamla 5,87. Det tidigare svenska inomhusrekordet var Alhaji Jengs 5,81 från 2009.