Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Truls Möregårdh tog sin första SM-titel i bordtennis i Eskilstuna.

17-årige Möregårdh tog SM-guld i bordtennis

Svensk pingis nya stjärnskott, 17-årige Truls Möregårdh, Eslövs AI, har haft en osannolik formkurva uppåt – och det senaste året har den exploderat tack vare ett flertal enastående resultat. I helgen krönte han sina framgångar med att för första gången vinna SM-guld i herrsingel.

De två senaste årens singelmästare, Kristian Karlsson, skaffade sig greppet om finalen mot 17-årige Möregårdh och hade ett litet överläge mesta delen av matchen.

När Karlsson vann femte set och skaffade sig 3–2 i set trodde nog de flesta att han skulle vinna tredje raka guldet. Men Möregårdh kom tillbaka och tillskansade sig ett avgörande set.

"Tänkte inte så mycket"

Vid sidbytet i skiljeset hade Kristian Karlsson 5–2 och en betryggande ledning.

- Jag tänkte inte så mycket på det utan fortsatte att spela mitt spel, säger Truls Möregårdh om situationen.

Sakta men säkert närmade han sig – och skaffade också – den första matchbollen, 10–9, som Karlsson på ett fenomenalt sätt lyckades rädda. På nytt fick 17-åringen en matchboll och på den efterföljande serven, som inte var menat så, blev Karlsson väldigt förvånad, så även Möregårdh, när han såg Karlssons retur gå direkt i nät.

- Serve och returspelet och att komma till först är helt avgörande. Jag kan inte fatta att det är sant, säger han.

Han har nu för alltid skrivit in sig i SM-historien med alla dessa världsstjärnor vars namn finns inristade i SM-pokalen.

Lägg därtill att han vann herrdubbeln i par med Jon Persson, Söderhamns UIF och tog silver i mixed dubbel tillsammans med Filippa Bergand. Och för familjen Möregårdh var framgångarna inte slut där. Truls äldre bror Malte tog silver i herrdubbeln i par med Simon Bergslund.

Linda Bergström tog SM-titel

I damsingeln bjöds vi också på en ny mästarinna. Matilda Ekholm, Boo KFUM, var ute efter sin sjunde SM-titel och inledningsvis såg det bra ut mot Ängbys Linda Bergström. Ekholm gick fram till 2–0 i set i finalen. Efter att ha kommit i underläge i tredje set tog Bergström timeout.

- Jag ändrade lite taktik, försöka vara mer aktiv och få bättre kvalitet i bollarna så jag kunde styra spelet, säger hon.

I takt med att Bergström höjde sin kvalitet tycktes Ekholm bli mer stressad och det utnyttjade Bergström som till slut knep SM-titeln.

- Jag kämpar på och gör mitt jobb, närmast Champions League med (klubblaget) Linz och därefter VM och det är väl bra att Matilda får lite konkurrens i Sverige, säger Bergström.