Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

15 idrottsskandaler från 2021

Rasism, sexuella övergrepp, korruption men också försök till en superliga, OS-hjältars brott mot coronareglerna och en piskad häst.
Här är 15 skandaler och konflikter under idrottsåret 2021.
Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

Diskushjältarnas coronamiss

Det må vara en mindre allvarlig förseelse, men likväl bröt diskushjältarna i OS, guld- och silvermedaljörerna Daniel Ståhl och Simon Pettersson, mot coronareglerna när de gick på handboll under OS. För inga aktiva fick vara åskådare i andra idrotter än sina egna. Sveriges olympiska kommitté tog på sig misstaget.
Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Hästmisshandel i OS

Tokyo-OS största skandal, sett till konsekvenserna, var när en tysk tränare slog en häst som vägrade framför ett hinder i hoppningen i modern femkamp. Det internationella förbundet i modern femkamp beslutade under hösten att stryka ridning som gren efter OS i Paris 2024. Det är ännu inte klart med ersättningsgren.
Bild: KIRBY LEE
Bild: KIRBY LEE

Dopningsskandalerna i Tokyo

Inget OS utan dopning, Tokyo var inget undantag. Den amerikanska sprintern Sha'Carri Richardson förlorade sin plats i OS-truppen sedan hon testats positivt för cannabis. Ytterligare tre sprinterlöpare stängdes av i samband med OS – schweizaren Alex Wilson, nigerianen Blessing Okagbare och kenyanen Mark Otieno Odihambo.
Bild: Ivan Sekretarev
Bild: Ivan Sekretarev

Flykten från Belarus

Den belarusiska sprintern Kristina Timanovskaja vägrade springa “fel” distans i OS och fördes därefter till flygplatsen i Tokyo mot sin vilja. Hon fruktade för sitt liv om hon återvände till Belarus och sökte skydd hos japansk polis och fick sedan humanitärt visum i Polen.
Bild: Erik Mårtensson/TT
Bild: Erik Mårtensson/TT

Ishockey-VM flyttas från Belarus

Belarus var också i fokus under våren då den del av ishockey-VM som skulle spelas i Minsk flyttades till Riga i Lettland. Detta efter massiv kritik, och hot från stora sponsorer att hoppa av, gällande situationen i Belarus angående mänskliga rättigheter.
Bild: TIMGROOTHUIS
Bild: TIMGROOTHUIS

EM-kraschen i München

I början av fotbolls-EM kraschlandade en Greenpeace-aktivist med sitt skärmflyg på Allianz Arena i München, precis inför avspark i stormatchen Tyskland–Frankrike, och skadade två personer i publiken. Aktivisten ska vara glad att han inte blev nedskjuten av tyska antiterrorstyrkor, sade Markus Söder, ministerpresident, i delstaten Bayern.
Bild: ANDREAS GEBERT
Bild: ANDREAS GEBERT

Uefa stoppade regnbågsprotest

Münchens borgmästare ville lysa upp Allians Arena i regnbågsfärger i protest mot Ungerns nya lag som förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga. Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) satte stopp för planerna vilket fick flera statschefer att reagera. Scandinavium i Göteborg och arenor över hela Tyskland kontrade med att lysas upp i regnbågens alla färger. Uefa valde sedan att själva byta till en pride-inspirerad logga.
Bild: PAUL ELLIS
Bild: PAUL ELLIS

Hot och hat mot engelska straffmissare

EM-finalen i fotboll fick en bitter rasistisk eftersmak då de engelska landslagsspelarna Bukayo Saka, Jadon Sancho och Marcus Rashford fick utstå både hot och hat efter sina respektive straffmissar, som ledde till italiensk seger. Och under hösten har landslagskompisarna Raheem Sterling och Jude Bellingham blivit utsatta för rasism under VM-kvalmatchen borta mot Ungern i september.
Bild: CRAIG BROUGH
Bild: CRAIG BROUGH

Misstänkt rasim mot Elanga

Manchester United-talangen Anthony Elanga hävdade att han utsattes för rasism av en motståndare i U21-landskampen mot Italien. Svenska fotbollförbundet polisanmälde händelsen. Uefa valde att lägga ner ärendet, vilket det svenska förbundet har överklagat.
Bild: HENRY NICHOLLS
Bild: HENRY NICHOLLS

Superligan som stoppades

Tolv klubbar från Italien, Spanien och England ville bryta sig ur Europaspelet och bilda egen så kallad superliga med 20 lag. Uefa svarade med att säga att spelare från ligan skulle stoppas från EM och VM. Även nationella fotbollsförbund, klubbar och supportrar kom med kritik och planerna stoppades. EU ställde sig nyligen bakom en europeisk idrottsmodell så inte klubbar kan bilda egna och stängda utbrytarligor.
Bild: MAXIM THORE
Bild: MAXIM THORE

Fotbollsförbundet polisanmäler anställd

Korruption inom fotboll har varit en följetong i många år. Det positiva som hände i år var att över 1,7 miljarder kronor nu ska lämnas tillbaka till de drabbade fotbollsförbunden, efter korruptionsutredningen som inleddes i USA 2015. Negativt är att även Svenska fotbollförbundet har drabbats av misstänkt korruption. Polisen har inlett en förundersökning mot en tidigare förbundsanställd som låtit sin egen förening ta del av bidragspengar. Det finns också misstankar om att medarbetaren missbrukat pengar från Allmänna Arvsfonden.
Bild: LUDVIG THUNMAN
Bild: LUDVIG THUNMAN

Qatarlägret som flyttades – och ställdes in

Efter påtryckningar från bland andra klubbarna i allsvenskan och superettan beslutade Svenska fotbollförbundet att avstå från att lägga det sedvanliga landslagslägret i januari i Qatar. Nästa års VM-värd har upprepade gånger anklagats för brott mot mänskliga rättigheter. Landslagslägret lades i stället i Portugal, men strax före jul beslutade förbundet att stoppa alla läger på grund av oron för ökad coronasmitta.
Bild: AGENCE NICE PRESSE
Bild: AGENCE NICE PRESSE

Lottningen som fick göras om

Lottningen till vårens slutspel i Champions League fick göras om efter en miss i lottningsproceduren som Uefa hävdade berodde på ett tekniskt fel med programvaran.
Bild: DANIEL GOETZHABER
Bild: DANIEL GOETZHABER

Sexuella övergrepp och inkilningar

Under hösten berättade den förre Chicago Blackhawks-spelaren Kyle Beach att han utsattes för sexuella övergrepp av en videocoach 2010 – samma år som klubben vann Stanley Cup i ishockey. Hans berättelse har fått stora konsekvenser. Chicagos dåvarande tränare Joel Quenneville har tvingats sluta i NHL-laget Florida. Även Chicagos general manager Stan Bowman har avgått. Senare berättade hockeyexperten och den förre målvakten i Luleå, Erik Granqvist, om egna erfarenheter av övergrepp som skedde under en inkilning när han som ung spelare kom upp i Luleås A-lag säsongen 1989-1990. Efter berättelserna har fler före detta hockeyspelare vittnat om att de varit del av en kultur där inslag av våld och sexuella inslag, så kallade inkilningar, förekommit.
Bild: ADAM HUNGER
Bild: ADAM HUNGER

Försvunna tennisspelaren

Den förra världsettan i dubbel i tennis, kinesiskan Peng Shuai, lade ut ett inlägg på sociala medier där hon anklagade en toppolitiker för sexuella övergrepp. Inlägget raderas kort därefter och Peng Shuai försvann spårlöst. Många i idrottsvärlden tror att de uttalanden och offentliga framträdanden som hon sedan gjort varit under påverkan av kinesiska myndigheter. Damtennisorganisationen WTA har beslutat att stryka alla tävlingar i Kina och Hongkong tills vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.