Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

14-årige Arian sätter Angered på Taekwondokartan

Arian Mirzadeh tävlar till vardags i Angeredsklubben Taekyon Taekwondo. Nyligen blev det klart att 14-åringen, som har vunnit fyra SM-guld, också kommer att finnas med i landslagets trupp för VM i Egypten senare i sommar. En dröm för Arian som har satsat på taekwondo sedan han var nio år.

Arian Mirzadeh tar några otåliga steg runt träningslokalen i Angered när hans pappa blir intervjuad. Han har på sig sin vita dräkt med tillhörande svarta bälte. Under sommaren är det i den här lokalen som Arian tränar tillsammans med sin pappa Sepehr Mirzadeh och tränaren Amir Kader. Arian har tränat taekwondo i större delen av sitt liv. Med en pappa som har utövat, tränat och dömt taekwondo föll sig valet naturligt även för Arian. 

– När jag var liten tränade jag fotboll samtidigt som taekwondo men sedan valde jag bort fotbollen för att satsa på taekwondo. Det var då jag verkligen bestämde mig för att satsa på elitnivå. Jag var nio och ett halvt då. Jag gillar disciplinen med taekwondo, säger Arian.

 

"Redan efter första SM-guldet var jag på jakt efter att hitta en lämplig coach"


Pappa Sepehr såg tidigt vilken talang Arian hade och tränade honom från början själv. Ganska snart insåg han dock att det skulle behövas en tränare utifrån. Inte för att Sepehr inte klarade av att vara tränare, det har han gjort förut. Men för att han kände att det inte var optimalt att vara far och tränare på samma gång.

– Redan efter första SM-guldet var jag på jakt efter att hitta en lämplig coach. Jag kände att det här med far och son inte riktigt funkade. Det är oerhört viktigt med disciplin och om jag ger direktiv på mattan så kan det nonchaleras bara för att jag är en släkting, så att säga, säger Sepehr Mirzadeh. 

Valet föll på Amir Kader, som då hade startat taekwondoklubben Taekyon i Angered. Sepehr och Amir lärde känna varandra i slutet av 2000-talet då båda var internationella domare i taekwondo. 
– Jag hade sett honom coacha och han var väldigt duktig och väldigt kunnig. Vi började prata om vad vi tänkte oss i framtiden och då bestämde vi oss för att satsa på Arian, säger Sepehr.

 

Flyttade från Linköping för att satsa på taekwondo


Arians familj, som då bodde i Linköping, valde att flytta till Göteborg för att kunna satsa på taekwondon tillsammans med Amir. Och Arian själv är nöjd med sin tränare.
– Amir är riktigt bra och det funkar bra på mattan. Resultaten har ju visat sig så jag tycker att det har funkat bra och Amir är en riktigt bra coach att ha med sig ut på mattan. Det är kul, säger Arian Mirzadeh.

Både Arian och Sepehr är nöjda med Amir som tränare och känslan är ömsesidig. 
– Det är jättekul att vi har fått resultat efter att de flyttade ner hit för tre år sedan och vi är otroligt glada för det. Arian har bra betyg i skolan, har vunnit vem vet mest junior och är en jättefin kille. Det är ganska unikt faktiskt, säger Amir Kader om sin adept.

I slutet av augusti går VM för kadetter (12-14 år) av stapeln där ARrian Arian siktar på att vinna. Men Arian har även tänkt längre än så.

– Jag vill nå toppen och därifrån starta en egen klubb som min far. Fast nu är målet att vinna VM och sedan gå vidare till OS. Jag vill ta Sveriges första OS-guld i taekwondo, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.