Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

12-åriga Veronika Zhilina chockar SVT:s expert Lotta Falkenbäck

Den ryska konståkerskan Veronika Zhilina, 12, presenterar redan hopp som få i världen klarar av. Bilderna från sociala medier får SVT:s expert Lotta Falkenbäck, 61, att häpna.
– Efter alla mina år i konståkningsvärlden blir jag ändå helt chockad, säger Falkenbäck till Sportbladet.

Jevgenij Plushenko radade som aktiv tävlingsåkare upp guld och lade dem på hög under slutet av 90- men framför allt på 00-talet. Numera är han tränare – och det till en av världens största talanger.

Veronika Zhilina är tolv år och tre år för ung för att tävla på internationell nivå men redan nu så får hon hela konståkningens värld att häpna. I ett klipp som Plushenko lagt upp på sociala medier så utför hon en hoppkombination som enligt Sportbladet som hänvisar till den ryska sajten rt.com, aldrig har landats av en kvinna på tävling och väldigt få män. Kombinationen innehåller en kvadrupel salchow, som sedan går över direkt i en trippel toeloop och avslutas med ytterligare en trippel toeloop.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren om padeln: Olämpligt just nu

LÄS MER: Här jobbas Frölundas nya klubbmärke fram

Kvadruplar är ovanliga – att Zhilina gjorde sin första som 11-åring är onekligen häpnadsväckande.

Experten oroad för framtiden

SVT:s konståkningsexpert Lotta Falkenbäck deltog i OS 1988 och har kommenterat konståkning under flera decennier på kanalen. Hon har följt Zhilinas framfart i sociala medier och trots alla andra ryska duktiga åkare hon ser så gör 12-åringen henne chockad, berättar hon för Sportbladet.

– I den åldern är det helt fantastiskt det hon utför. Efter alla mina år i konståkningsvärlden blir jag ändå helt chockad att ryssarna kan få fram det här, säger Falkenbäck.

Falkenbäck säger vidare i intervjun med tidningen att det krävs oerhört mycket träning i tidig ålder för att klara av hoppen – en helt annan typ av träning än den i Sverige där hållbarhet och sunt idrottande värderas högt. Expertkommentatorn medger att hon är lite oroad över den utveckling hon ser i Ryssland – att unga fokuserar mer på att rotera snabbt än att fokusera på den tekniska biten.

– Konståkning är så mycket mer än de här tekniska momenten, du ska kunna förmedla hoppen. Jag känner att konståkningen är på väg åt ett annat håll om det här tekniska tar överhanden.

LÄS MER: Elin Rubenssons babylycka – Göteborg FC-stjärnan är mamma

LÄS MER: Magnus Wislanders galna år – med stroke, Vasalopp och hjärtoperation

USA och Ryssland är två länder som vill sänka åldern för vad som gör det möjligt att tävla på internationell nivå från 15 år till lägre. Flera andra vill gå åt annat håll, säger Falkenbäck, som samtidigt är spänd på att se vad ryssarna kan göra i det VM som är planerat att avgöras i Globen i slutet av mars.

– Det enda vi vet är att Ryssland producerar, ja, jag får säga producerar, otroligt många duktiga flickor. Det finns hur många som helst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.