Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Lindholm utmanar fjolårsvinnaren Mikaela Larsson om SM-guldet i maraton.

10 år äldre – 90 minuter snabbare

För tio år sedan sprang Hanna Lindholm Stockholm Marathon på över fyra timmar. Nu, snart 40 år gammal, utmanar hon om SM-guldet.

Det har hänt en hel del i Hanna Lindholms löparkarriär. Och det har hänt på kort tid. Och det har hänt på vad man får kalla ålderns höst.

Med en relativt blygsam löparkarriär bakom sig, och med två maror på över fyra timmar i bagaget, bestämde sig Lindholm för att göra en satsning som 35-åring.

- Jag hade hållit på och sprungit kortare distanser under en längre tid, så jag kände att det var dags att ge mig på maran när jag såg att andra tjejer presterade. Dessutom hade man gått ut med att man skulle ha ett lag till EM i Zürich 2014. Där det började, och sedan har det bara fortsatt, säger hon.

- Jag vet inte om det finns någon njutning med att springa så långt, men det är otroligt skönt att ha en känsla att man kan hålla en fart helt oberörd.

Personligt rekord i Hamburg

För bara en månad sedan slog 39-åringen personligt rekord i Hamburg med tiden 2.29,35, vilket gör henne till Sveriges näst snabbaste maratonlöpare genom tiderna. Bara Isabellah Andersson har sprungit snabbare med 2.23,41.

- Jag hade planerat att springa på 2.28, men det var kallt och regnigt. Vädret var begränsade, men jag är otroligt nöjd med den tiden, säger hon.

Sedan dess har Lindholm avverkat ett tiokilometerslopp och Göteborgsvarvet. Därför är det är en ganska sliten löpare som på lördagen ställer sig på startlinjen för att göra upp om SM-guldet med fjolårets Stockholm Marathon-vinnare Mikaela Larsson.

Målet: SM-guld

- Jag vet att det inte kommer att gå lika fort som i Hamburg. Jag tror att det kommer bli lite klumpbildning och sedan får vi se hur de taktiska blir. Målsättningen är SM-guld, det är därför jag ställer upp.

Eftersom hon inte sprang Stockholm Marathon förra året, blir det första året på den nya banan.

- Det verkar lite roligare. Att man springer på mer befolkade ställen. Det var rätt segt ute på Djurgården på det andra varvet har jag för mig.