Problematiken där domare utsätts för hot och våld är utbredd i Sverige.
Problematiken där domare utsätts för hot och våld är utbredd i Sverige. Bild: NILS JAKOBSSON

Siffror visar: Här är våldet mot domarna värst

GP:s enkät visar att 70 procent av domarna i Göteborgs lokalfotboll har fått ta emot hot eller hat i samband med matcher. Nästan tio procent har utsatts för våld. Men problematiken är inte isolerad till Göteborg – det visar en kartläggning av läget i Stockholm och Skåne.
– Ett angrepp på hela idrottens idé, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

ANNONS
|

För några veckor sedan misshandlades två domare på en fotbollsplan i Göteborgsområdet av både publik, spelare och ledare. Huvuddomaren fick motta smällar mot flera delar av kroppen som led till bland annat en hjärnskakning. Den assisterande domaren ska enligt uppgifter till GP fått ett slag på käken så det började blöda ur munnen.

– Det var inte en spelare utan det var hela laget och ledare plus lagets publik. Efter första smällen fick jag en blackout. Jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände – jag hamnade i chocktillstånd. Kollegor till mig säger att jag fick ta emot flera smällar, sa huvuddomaren till GP dagen efter händelsen.

ANNONS

LÄS MER:Slogs blodig – här attackeras domarna

En rapport har skickats in till Göteborgs FF:s tävlingskommitté för att ligga till grund för eventuellt straff. Detta blir ett så kallat bestraffningsärende.

I år har tre ärenden där domare utsatts för våld eller hot resulterat i avstängning för berörda spelare. Den ene stängdes av i ett år. Den andra stängdes av i två och en halv månad. Och den tredje i en månad.

– Varje fall är ett för mycket, konstaterar GFF:s distriktschef Patrik Gustafson.

Totalt har 409 ärenden avslutats i Göteborg under 2019 hittills – vilket är högre än motsvarande siffra för både 2017 och 2018, enligt Göteborgs FF.

Dessa ärenden grundar sig i matchrapporter som domare lämnar in till förbundet. Bestraffningsärenden handlar inte enbart om olämpligt uppträdande mot domare utan kan även handla om administrativa fel, exempelvis sen inlämning av laguppställning.

Göteborgs ideella fotbolldomarklubbs ordförande Roberto Incorvaia menar dock att antalet rapporter från domarna kunde varit fler och att de inte känner att de får tillräckligt gehör för de rapporter som skickas in.

– Man tycker inte att det händer någonting. Domarna upplever att straffen inte blir tillräckliga för de individer som det rapporteras om.

”Klart värst i de lägre divisionerna”

Hur ser det då ut i andra delar av landet?

I Stockholm har de sett en liknande trend som i Göteborg, men tycker att man tagit sig till ett litet trendbrott den här säsongen tack vare förebyggande arbete, men siffrorna visar ändå att problemet fortfarande är stort och utbrett.

ANNONS

Totalt har åtta fall av allvarliga incidenter skett mot domare i lokalfotbollen i Stockholm i år. I hälften av fallen rör det sig om fysiskt våld mot domarna och i andra hälften handlar det om hot mot matchledarna.

– Vi bestämde inför i år att vi var tvungna att göra någonting. Vi såg att problemet var som störst i division 4 och division 5 så vi besökte lagen i de serierna inför säsongen och pratade om vilken arbetsmiljö vi vill ha för domarna. Resultatet blev att vi inte fick en enda allvarlig incident från de serierna i år, men det har varit händelser i de andra divisionerna, säger Göran Engsoo som under lite mer än två år varit ordförande för domarkommittén i Stockholm.

LÄS MER:Domarbasens hårda kritik: "Bör fundera om de ska sitta kvar"

GP har också varit i kontakt med Stefan Ragnarsson som suttit med i domarkommittén i Stockholm sedan 2002. Hans känsla är att 2019 varit ett tufft år för de lokala domarna i hans distrikt.

– Det har varit fall av hot och våld. Det är inte så många fall av misshandel, men några stycken. Vi har också haft fall som gått hela vägen till domstol. Jag upplever att det är klart värst i de lägre divisionerna. Framför allt i division 7. Det brukar oftast vara betydligt lugnare på matcherna när det finns observatörer på plats, säger Stefan Ragnarsson.

ANNONS

Blir kallad könsord

Blickar vi söder ut och tittar på hur många så kallade bestraffningsärenden som Skånes FF har hanterat så är de 494 stycken. Tio av dessa har bedömts som våld eller allvarligare hot mot domare.

LÄS MER:Efter historiska bojkotten: "Vi ville markera"

Håkan Persson är ordförande i domarklubben i Malmö/Lund-distriktet. För att arbetsmiljön ska bli bättre innanför de kritade linjerna menar han att fotbollen behöver att saker och ting blir bättre utanför desamma.

– Tyvärr speglar det som händer på planen samhället. Jag kan ta ett exempel: Vi var på en domarkurs. Då fick en domare frågan hur den skulle reagera på om den skulle bli kallad könsord. "Det skiter väl jag i", svarade domaren. Utbildaren sa då att "Det är klart du inte kan acceptera det". Varpå domarens svar var "Jo, men det kallar de mig i skolan varje dag" ...

Ärenden med inslag av våld mot domare i storstadsdistrikten:

Skåne:

Slag mot huvudet: Ett sådant här fall inträffade under 2019. Spelaren fick ett års avstängning.

Spark mot kropp: Ett sådant här fall inträffade under 2019. Spelaren fick sex månaders avstängning.

Slag mot kropp: Tre sådana här fall inträffade under 2019. Spelarna fick mellan fyra till sex månaders avstängning.

Göteborg:

Spark: I samband med en frispark försöker en spelare sparka domaren i en ungdomsmatch.

Spark mellan benen: Efter en utvisning sparkas en domare i en ungdomsmatch mellan benen. Domaren träffas av dobbar i skrevet.

Kvarhållna mot sin vilja: Efter en match hålls domarna kvar i sitt omklädningsrum mot sin vilja av personer från en förening. De överöses av könsord och kränkande ord.

Mordhot: Under ett bråk mellan spelare och publik i en pojkmatch mordhotas domaren.

Slag mot bakhuvud: En viktig match avbryts vilket får till följd att flera spelare i ett lag överfaller domaren med slag. Ett träffar i bakhuvudet.

Stockholm:

Skallning: En man från publiken springer in och skallar en domare sedan denne inte gett ett lag frispark.

Skallning och slag: En domare ger en spelare rött kort. Den utvisade spelaren försöker då först skalla honom, men missar. Därefter träffar han domaren med knuten näve i ansiktet.

Örfil: En spelare ger domaren en hård örfil sedan denne visats ut.

Stryptag: En domare visar ut en spelare, varpå en av den utvisade spelarens lagkamrater aggressivt attackerar domaren med knuffar. När även denne spelaren får syna det röda kortet tar spelaren struptag på domaren.

Grovt hot: En spelare som blir utvisad trycker sin panna mot domarens ansikte och skriker hotfulla kommentarer mot honom. Spelaren försöker sedan kasta tejp på domaren.

”Man blir bestört”

Flera domare och domarrepresentanter i olika former har vittnat om att miljön blivit hårdare den senare tiden. Många hänvisar till att det som upplevs som ett hårt klimat utanför de kritade linjerna, i till exempel sociala medier och i övriga delar av samhället, speglar av sig på fotbollsplanerna. Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, som själv har varit domare i 25 år, ser allvarligt på problemet när han får höra om det som domare i Sverige fått utstå.

ANNONS

– Varje sådant här fall är allvarligt. Det är ett angrepp på hela idrottens idé. Men man måste vara medveten om att trots sådana här oacceptabla händelser så är de allra flesta matcher positiva upplevelser för spelare, ledare och funktionärer. Tyvärr finns det sådana här avarter och var och en är en för mycket, säger han.

Karl-Erik Nilsson har själv dömt fotboll i över 20 år.
Karl-Erik Nilsson har själv dömt fotboll i över 20 år. Bild: LENNART MÅNSSON

Han uttrycker medkänsla med de drabbade.

– Man blir bestört. Det är en fantastisk ynnest att få vara domare. Det är den enda ledarrollen där du får vara mitt i spelet, mitt på planen. Man vill att så många tjejer och killar ska få uppleva hur det är att vara domare. Sen är det klart att det finns en risk, med denna uppmärksamheten, att det påverkar bilden av hur det ser ut att vara domare. Det som sker kan påverka rekryteringen av framtida domare och på så sätt är det extra allvarligt.

När det gäller åtgärder vill Nilsson se ett utbrett förebyggande arbete där föreningar som haft problem kring dessa frågor ska informeras om ansvaret som ledare, publik och spelare har gentemot matchledare.

– Dessutom handlar det om att bestraffa förseelser som begåtts. Våld och angrepp på matchfunktionärer är ett allvarligt brott.

Vad vill du säga till de som blivit utsatta?

ANNONS

– För det första vill jag ge allt stöd och support från den svenska fotbollsfamiljen. Sen ska man även försöka att minnas de fina fotbollsupplevelserna man har haft som domare. Min uppmaning skulle vara att gå ut och döma en ny match för att den senaste händelsen ska falla mer i glömska, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS