Historisk seger för IFK Göteborg – dominerade i premiären

Först radades det upp chanser – sedan radades det upp mål. I den historiska premiären för IFK Göteborgs unga damlag dominerade de blåvita totalt mot Ösets BK.

|

Historia skrevs i Prioritet Serneke arena på onsdagen. För första gången i IFK Göteborgs 116-åriga fotbollshistoria spelade ett seniorlag i för damer tävlingsmatch. För motståndet i division 4-mötet stod mer rutinerade Ösets BK.

– Det känns jättespännande, kul att äntligen vara här. Det viktigaste är att få spelarna att trivas i det här formatet, i seniorfotboll, säger IFK-tränaren Peter Svanström inför matchen.

Det var IFK Göteborg som började matchen piggast och radade upp hörnor och målchanser tidigt. Något mål blev det dock inte inledningsvis men Blåvitt var klart närmast ett ledningsmål.

Radade upp mål

I den 23:e minuten kom så målet. Filippa Hopkins kom fri med Lena Folkesson i Öset-målet och placerade in Blåvitts damlags historiska första mål.

Efter en halvtimmes spel var Hopkins framme igen och gjorde sitt och matchens andra mål.

Öset stack upp ett par gånger men innan paus hade Blåvitt, på ett fint inlägg från höger av Alva Isaksson på Alicia Hall Hellströms panna, gjort även 3-0.

I den andra halvleken fortsatte den blåvita dominansen.

Tidigt i den andra halvleken utökade laget först ledningen till först 4-0 genom Victoria Svanström och sedan till 5-0 genom Thilda Gianello. Sedan gjorde Hopkins sitt tredje mål i matchen till 6-0.

Två matcher till uppehåll

Det blev också slutresultatet. En historisk seger i en historisk match för IFK Göteborg.

– Det var ändå premiärnerver på tjejerna men det såg bra ut. Jag är nöjd hur de tar sig igenom matchen och hur de fortsätter att anfalla på det sätt vi sagt att vi skulle. Jag vet att hungern kommer finnas kvar även i fortsättningen, säger den andra Blåvitt-tränaren Cristian Loayza efter matchen.

Östes BK går nu på sommaruppehåll samtidigt som IFK Göteborg har två matcher kvar innan uppehåll.

GP sände matchen mellan IFK Göteborg och Ösets BK – se den i efterhand via länken nedan.