Här är förbundets plan – efter domarmisshandeln

Lokalfotbollen i Göteborg har skakats av hot och misshandel mot domare under säsongen. Göteborgs fotbollförbund har sett allvaret – och kommer agera.
– Vi har ett färdigt förslag på hur vi ska hantera det här på ett annorlunda sätt än tidigare, säger ordföranden Bert Andersson.

ANNONS
|

Tidigare i veckan rapporterades det om det allvarligaste av alla övertramp mot lokala fotbollsdomare i Göteborg under 2019. Två domare blev misshandlade av spelare och ledare i samband med en match. En av domarna ådrog sig en hjärnskakning.

LÄS MER:Slogs blodig – här attackeras domarna

LÄS MER:Efter skandalmatchen – domaren drabbad av hjärnskakning

Situationerna har naturligtvis inte gått Göteborgs Fotbollförbund obemärkt förbi.

– Jag ser väldigt allvarligt på det här. Det är fullständigt oacceptabelt. Det här blir mer och mer förekommande även om den här senaste incidenten såklart är extra allvarlig. Det här sker oftare än tidigare, säger ordföranden Bert Andersson.

Hur reagerade du när du hörde och läste om misshandeln mot domarna?

– Med bestörtning. Jag tänkte bara "stackars killar som blev utsatta för det här". Jag har pratat med en av dem som verkar vara någorlunda okej trots omständigheterna. De blev bra omhändertagna efter händelsen. Jag välkomnar en polisanmälan i det här fallet och vi gör vad vi ska göra, säger Andersson.

ANNONS

Vad är det ni ska göra?

– De individer som var inblandade ska vidare till disciplinnämndens utskott och föreningen hamnar i tävlingskommittén. Där får det prövas om de här uppgifterna som framkommit stämmer. Det är klart att en gräns passerats för längesedan, säger Andersson.

Göteborgs Ideella Fotbollsdomarklubbs ordförande, Roberto Incorvaia, har efter senaste händelserna ifrågasatt om tävlingskommittén i Göteborgs fotbollförbund bör sitta kvar på sina poster efter utvecklingen som varit runt domarna, men det förstår inte Bert Andersson.

– Även det läste jag med bestörtning. Det är väl inte tävlingskommittén som har gjort fel i de här matcherna? Föreningarna måste ta ansvar. Vi har 10 000 matcher i Göteborgsfotbollen på en säsong och 9 950 av dem har vi inga som helst problem med. Det är svårt för oss att förutse när och var det kommer hända någonting, säger Andersson.

Tagit hjälp av storstäderna

Men förbundet kommer agera. Man har sett att problematiken ökar och har ett färdigt förslag på en handlingsplan. Västergötlands fotbollförbund har presenterat ett förslag till sina föreningar om att ta in matchvärdar under matcherna. Göteborgs fotbollförbund har vänt sig till storstäderna för att jobba fram en strategi.

– De har liknande problematik i Stockholm och de större städerna i Skåne. Vi har pratat med dem och vi har ett färdigt förslag på hur vi ska hantera det här på ett annorlunda sätt än tidigare. Vi måste börja jobba intensivare med de här frågorna än vi har gjort hittills.

ANNONS

Kan du säga vad det här förslaget innebär rent konkret?

– Vi kallar det för "fair play-trappa". Vi ska ha ett poängsystem där gula och röda kort ger poäng och därefter kommer resultatet av det få åtgärder. Vi har tittat på att kunna ge poängavdrag till lag som får för hög poäng, men där stoppas vi av RF:s regelsystem så det kan vi inte göra. Det finns vissa förbund som väljer att offentliggöra en "svart lista" över spelarna och lagen som gör överträdelser. Det finns motargument mot det så vi kommer titta på att göra tvärtom också, att framhålla fair play, säger Andersson och fortsätter:

– Vi kommer också att samla alla klubbar och ha en utbildning som kommer vara obligatorisk. Den blir inte så omfattande, men den blir tydlig. Det är lätt att handla i affekt när man blir frustrerad över sådana här händelser, men det ska vi inte göra. Vi ska vara strategiska. Men vi behöver jobba intensivare med det här än vi har gjort tidigare, säger Bert Andersson.

Den 10 december hålls årsmötet för tävlingsfrågor och där sätts ramarna för regelverket för säsongen 2020.

ANNONS