Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LENNART MÅNSSON
Bild: LENNART MÅNSSON

Beskedet: Klart för träningsmatcher i Göteborg

Här är glädjebeskedet till Göteborgsfotbollen: Göteborgs Fotbollförbund (GFF) ger nu grönt ljus för träningsmatcher så länge de följer Folkhälsomyndighetens restriktioner.
– Men vi startar varken ungdomsserierna eller seniorserierna den 13 april som sagt, säger Bert Andersson, ordförande i GFF.

Det har varit de senaste dagarnas stora följetong i fotbolls-Sverige.

I onsdags avrådde Folkhälsomyndigheten från träningsmatcher, cuper och tävlingar. Myndigheten kom sedan med ett förtydligande om att träningsmatcher var okej, så länge de följer de allmänna råden och håller sammankomsterna till under 50 personer.

Riksidrottsförbundet (RF) emellertid uppmanade till att fortsätta ha stopp i träningsmatchverksamheten, kommunicerat av ordförande Björn Eriksson.

Det i sin tur ledde till irritation i Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som inte var överens med RF om direktiven.

LÄS MER: Tegnell: "Rättelse om träningsmatcher"

Under fredagen kommunicerade SvFF ut sina nya riktlinjer för träningsmatcher: grönt ljus, så länge Folkhälsomyndighetens restriktioner genomförs.

"SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara", skriver SvFF.

LÄS MER: Fotbollens tvärvändning: Tillåter matcher igen

SvFF uppmanar också bland annat till att byta om i hemmet om möjlighet finns, att inte dela vattenflaskor och att se till att handtvätt och handsprit finns tillgängligt.

Klart för träningsmatcher i Göteborg

Tidigare under fredagen gick Västergötland Fotbollförbund ut med klartecken för träningsmatchspel. Göteborgs Fotbollförbund följer nu efter.

– Så gör vi också. Vi har låtit styrelsen titta över förslaget i någon timme för att se om någon hade eventuella synpunkter, säger Bert Andersson, ordförande i GFF.

Tävlingsverksamheten skjuts dock på framtiden.

– Vi kommer inte starta varken ungdomsserierna eller seniorserierna den 13 april som vi sagt. Nu är det träningsmatcher som gäller, det är klubbarna som får ansvara för att de följer Folkhälsomyndighetens regler, säger Bert Andersson.

– Hur vi gör med seriespelet får vi återkomma till i någorlunda närtid när vi har fått koll på hur vi ska bete oss kring det.

Lyssna på GP:s fotbollspodd Laul med vänner


Laul med vänner finns även på:

Spotify | Apple Podcaster | Google Podcasts