Mesut Özil slutar i det tyska landslaget. Arkivbild.
Mesut Özil slutar i det tyska landslaget. Arkivbild.

Özils avhopp eldar på migrationsdebatten

Mesut Özils avhopp från det tyska landslaget blir allt mer en migrationsdebatt. Efter att ha hyllats av turkiska politiker uttalar sig nu förbundskansler Angela Merkel.

ANNONS
|

De turkiska politikerna var snabba med sina hejarop efter Mesut Özils besked i går att han slutar i det tyska landslaget.

"Jag gratulerar Mesut Özil som, genom att lämna landslaget, har gjort det vackraste målet mot fascismens virus", skriver Turkiets justitieminister Abdulhamit Gul på Twitter.

President Tayyip Erdogans talesperson twittrade också ut sitt stöd: "... Vilken skymf för dem som hävdar att de är toleranta och multikulturella!".

Seger för AFD

När Tysklands förbundskansler Angela Merkel uttalar sig blir det tydligt att det som började med en poserande Özil tillsammans med Erdogan alltmer blivit en migrationsdebatt. Personer med turkisk bakgrund är den största invandrargruppen i Tyskland och Özil-bråket kastar nu ljus på relationen mellan Tyskland och det turkiska folket.

ANNONS

Merkel säger via sin talesperson att hon respekterar Mesut Özils beslut och att hon "värderar Mesut Özil högt". Hon poängterar samtidigt att majoriteten av de personer med turkisk bakgrund som bor i Tyskland är välintegrerade i samhället.

Uttalandet kommer i skuggan av en debatt om att en stor ökning av invandrare i landet lett till ökade sympatier för det högerpopulistiska partiet Alternativet för Tyskland (AFD). Flera tyska politiker menar nu att Özils avhopp är en seger för AFD.

"Invandrare när vi förlorar"

Özil säger att han slutar på grund av att han känt av "rasism och respektlöshet" från det tyska fotbollsförbundet och att han blivit orättvist beskylld för Tysklands tidiga uttåg ur VM. Özil är starkt kritisk till Reinhard Grindel, ordförande för tyska fotbollsförbundet, DFB:

"I Grindels ögon är jag tysk när vi vinner, men jag är invandrare när vi förlorar", skrev Özil i sociala medier.

Justitieminister Katarina Barley skriver på Twitter att det är "en larmsignal om en stor tysk spelare som Mesut Özil inte längre känner sig önskad i sitt land på grund av rasism och inte känner sig representerad av DFB".

DFB avvisar rasismanklagelser

En av De grönas tidigare ledare, Cem Özdemir, uttryckte även han oro över att "tysk-turkiska ungdomar nu får bilden av att de inte har någon plats i det tyska landslaget" och att Grindel "kommer att få svårt att stanna på sin post", skriver AFP. Özdemir säger att avhoppet är "goda nyheter för Erdogan, för AFD och för alla som är emot mångfald".

ANNONS

Alice Weidel, ledare för AFD, skriver att: "Integrationsdrömmen fungerar inte ens med fotbollsmiljonärer", och kallar Özils avhopp för ett "typiskt exempel på misslyckad integration".

Det tyska fotbollsförbundet avvisar anklagelserna om rasism och skriver i ett uttalande att man "varit mycket engagerad i integrationsarbetet i Tyskland i många år" och att man "beklagar Özils avhopp".

TT

Bakgrund: Özil-bråket

13 maj: Özil och landslagskollegan Ilkay Gündogan poserar på en bild med Turkiets president Tayyip Erdogan under en välgörenhetsgala i London.

14 maj: Bilden sprids på presidentens sociala medier som ett led i hans valkampanj. Gündogan säger att det "inte var ett politiskt uttalande". Spelarna möter hård kritik och det tyska förbundets ordförande Reinhard Grindel säger att spelarna har låtit sig "manipuleras".

15 maj: Både Özil och Gündogan tas ut i den tyska VM-truppen som presentas av förbundskapten Joachim Löw.

19 maj: Spelarna träffar Tysklands president Frank-Walter Steinmeier, toppar inom förbundet och förbundskaptenen Löw i ett försök att reda ut frågan. Både Özil och Gündogan bedyrar sin lojalitet till Tyskland.

2 juni: Özil och Gündogan möts av burop och visslingar i träningslandskampen mot Österrike.

17-27 juni: Tysklands VM blir ett fiasko. Özil spelar första matchen mot Mexiko innan han bänkas mot Sverige. I den sista matchen finns han återigen på planen, bara för att vara med om hur Sydkorea skickar ut laget ur VM.

8 juli: Tyska fotbollsförbundets ordförande Grindel säger att Özil måste klargöra sin position inför de tyska fansen. Özils pappa slår tillbaka och tycker att sonen borde sluta i landslaget.

22 juli: Özil meddelar i ett långt inlägg på sociala medier att han slutar i landslaget. Han skriver bland annat att bilder med Erdogan inte "handlade om politik eller val". Han skriver också att han känt sig orättvist behandlad och att han mött rasism från förbundets sida: "I Grindels, och hans supportrars, ögon är jag tysk när vi vinner men invandrare när vi förlorar".

Fakta: Turkar i Tyskland

Omkring 2,85 miljoner människor med bakgrund i Turkiet är bosatta i Tyskland, vilket gör dem till den största invandrargruppen. Tyskturkarna utgör också den största turkiska diasporan i världen.

Cirka 1,5 miljoner är enbart turkiska medborgare, de flesta av dem med permanent uppehållstillstånd.

Cirka 1,35 miljoner är tyska medborgare med turkisk bakgrund. 530 000 av dem har dubbelt medborgarskap, övriga 800 000 har enbart tyskt medborgarskap.

Många turkar kom som arbetskraftsinvandrare till Tyskland i början av 1960-talet, och som politiska asylsökande efter militärkuppen 1980.

Källa: Der Spiegel, AFP, SRF, Bundeszentrale für politische Bildung

ANNONS