Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Liverpool överraskade. Roma överraskade kanske ännu mer. Nu möts de i semifinal i Champions League. Och Mohamed Salah är mannen som alla blickar riktas på. Arkivbild.

Överraskningarna slåss om en plats i finalen

De fällde stormakter på sin väg hit. Nu ställs uppstickarna mot varandra när det sista steget mot en Champions League-final i Kiev ska tas.

Att den ena av två Champions League-semifinaler i år skulle bli en repris på 1984 års Europacupfinal var det nog ytterst få som trodde för så sent som några veckor sedan.

Då, på Olympiastadion i Rom, föll ett Nils Liedholm-lett Roma på straffar mot Merseyside-laget.

En hel del har hänt i fotbollsvärlden sedan dess.

När Liverpool och Roma åter möts i europeiska cupsammanhang, med första mötet på Anfield i Liverpool under tisdagen, så är det två överraskningar (må så vara två namnkunniga sådana) snarare än två erkända giganter som ska tampas om en plats i finalen i Ukrainas huvudstad Kiev.

Gjorde det omöjliga

För Roma är det första gången italienarna spelar en semifinal i Europacupen sedan just 1984, där skotska Dundee besegrades.

Efter den första av två kvartsfinaler var det nog knappt någon som trodde att det skulle ske igen i år, då 1–4 inte är ett direkt optimalt utgångsläge att ha med sig till ett returmöte. Speciellt inte mot spanska Barcelona.

Men Roma gjorde det omöjliga mot spanjorerna. 3–0 hemma i Rom – och superskrällen var ett faktum.

Liverpool, i sitt första Champions League-semifinalframträdande på ett decennium, tog sig dit genom en halvtimmes offensiv propaganda mot Premier League-mästarna Manchester City redan i den första kvartsfinalen. Övriga matchminuter avklarades stabilt nog för att ta sig vidare.

Salah i fokus

Väl i semifinalen mot Roma kommer väldigt många blickar att riktas mot egyptiern Mohamed Salah.

Inte bara av anledningen att han leder Premier Leagues skytteliga med sina 31 mål och att han nyligen tog emot priset som årets spelare i den engelska ligan.

För så sent som förra säsongen spelade han i just Roma, dit han kom från Liverpool i somras.

- Det är ganska vanligt och händer ofta. Spelare och tränare byter klubbar. Men det är så klart ändå speciellt. För man vet mycket mer om det andra laget än vad man brukar och bryr sig mer om det andra laget än vad man brukar, säger Liverpooltränaren Jürgen Klopp på presskonferensen inför matchen.

- Italienska backar är inte direkt kända för att vara de snällaste. "Mo" kommer nog känna ganska tidigt att de inte längre är hans lagkamrater, och kan då ge tillbaka med sin fotboll, säger Klopp.

I den andra semifinalen, där det första mötet spelas på onsdag, möts Bayern München och Real Madrid.