Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges handbollslandslag jublar efter att ha säkrat EM-platsen genom 32–20 borta mot Makedonien i kvalet.

Överlägset Sverige till EM: "Känns jättebra"

Sverige behövde en poäng för att säkra en plats i handbolls-EM. För säkerhets skull tog man en storseger, 32–20 borta mot Makedonien i kvalet.

Redan efter första halvleken kändes EM-platsen i princip säkrad. Då ledde Sverige med 16–7 och behövde en mindre kollaps för att inte säkra minst ett oavgjort resultat.

Något sådant platt fall blev det inte. Sverige utökade ledningen ytterligare och vann till slut med tolv bollar, 32–20, efter bland annat sju mål från Ungernproffset Jamina Roberts.

EM i Frankrike

Mycket i det svenska spelet gick som vanligt genom storstjärnan Isabelle Gulldén.

Det här gick väldigt, väldigt bra. Redan från första början sätter vi nivån i försvaret och får enkla mål på kontring. Sedan tappar vi lite i andra men håller ändå fokus ganska bra, säger Isabelle Gulldén på telefon till TT.

Då de två bästa lagen i varje grupp går vidare är Sverige redan klart för handbolls-EM i Frankrike, som inleds i slutet av november. För Gulldén går resan dit tidigare än så. Mittnian är klar för spel i Brest till kommande säsong.

När det är EM har jag hunnit vara där ett halvår så då kanske det känns lite som hemmaplan. Vi får hoppas att Sverige lottas att spela i Brest.

VM-fyra

Sverige har goda närliggande minnen från stora mästerskap; i VM i december gick Sverige till semifinal för första gången på damsidan, och slutade fyra.

Det är aldrig kul att missa mästerskap så det här känns ju jättebra, särskilt eftersom det gick så bra i VM senast. Vi vill ju så klart göra samma sak igen, men det är lite tidigt att prata om nu, säger Isabelle Gulldén.

VM visade att Sverige, när allting stämmer, håller världsklass. Men fortfarande finns det saker att slipa på, säger Gulldén. Det visade bland annat kvalförlusten borta mot Serbien i mars, när Sverige tappade en stor halvtidsledning till en klar förlust.

– Sammanhållningen utanför planen sitter väldigt bra. Det är så härlig stämning, så det är svårt att inte tagga till med det här laget. Men matchen mot Serbien visar att vi har mycket kvar att jobba på, det handlar om att hitta den där stabiliteten.

Sveriges sista match i kvalet spelas mot Färöarna i Örebro på lördag. Det blir en match helt utan press.

Det är alltid skönt, då kan alla spela runt lite och bjuda de där hemma på en bra match.