1/14

Övergivna OS-arenor – från skrytbyggen till spöklika ruiner

Är det värt pengarna att arrangera ett olympiskt spel? Med tanke på hur spöklika flera klassiska OS-arenor ser ut i dag, är frågan värd att ställas.

Ett olympisk spel pågår i två veckor. En gigantisk fest som ger väldigt mycket för den arrangerande staden, men sedan finns risken för en rejäl baksmälla.

Förberedelserna inför ett OS är enorma. Förutom att bygga och rusta upp mängder av arenor, behöver städerna ofta investera tungt i förbättrad infrastruktur och andra faciliteter. 

LÄS OCKSÅ: 26 vidskepliga idrottsstjärnor och deras galna ritualer 

I vissa fall har det kanske varit kloka investeringar, som hade varit nödvändiga även utan att "Cirkus OS" hade kommit till stan. Men det finns flera exempel på det motsatta.

OS-finalen i fotboll spelades på Stadio Flaminio i nordvästra Rom. Och säsongen 1989-1990 spelade Serie A-lagen Lazio och Roma sina hemmamatcher på arenan.

Abandoned Olympic stadium in Rome

Sedan dess har Antonio Nervis verk inte fått särskilt mycket kärlek.

Abandoned Olympic stadium in Rome

Abandoned Olympic stadium in Rome Abandoned Olympic stadium in Rome

Aten arrangerade OS 2004, något som i dag kan ifrågasättas, med tanke på den ekonomiska kollapsen i Grekland på 2010-talet. Faktum är i alla fall att staden inte har lagt särskilt mycket kraft på att underhålla flera av de olympiska byggnaderna.

Även arenorna som användes i Sarajevo 1984 har fått mycket "stryk". Kriget i det forna Jugoslavien förstörde mycket, och i dag är det inte mycket OS-glamour kvar.

I bildspelet högst upp i artikeln finns exempel – från Aten och Sarajevo – på hur det kan se ut där det har arrangerats ett olympiskt spel.