Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östersund vann med 1–0 på Gamla Ullevi.

Östersund närmare Europa

Östersund hoppas på ett nytt Europaäventyr. IFK Göteborg kan som bäst snygga till sin tabellposition.

Det blev bara ett mål på Gamla Ullevi. Gästande Östersund gjorde det i åttonde minuten när Ludvig Fritszons halvträff gick i en lurig båge över målvaktsvikarien Erik Dahlin.

Östersund, som nådde Europa League-gruppspelet denna säsong, fortsätter att genom en allsvensk topplats jaga möjligheten till Europaspel även 2018. Tredjeplatsen, som fortfarande finns inom räckhåll, garanterar europeiskt kvalspel nästa sommar.

För passiva

IFK Göteborg å andra sidan kan som bäst snygga till sin position och möjligtvis landa på den övre tabellhalvan. Inför söndagsmatchen låg IFK på åttondeplats i allsvenskan. En plats bland seriens åtta främsta kan i slutändan innebära viss hemmaplansfördel i nästa års svenska cupen-gruppspel.

- Vår forceringsfas är fiaskobetonad. Vi gör det inte tillräckligt bra helt enkelt. Jag är gruvligt besviken. Speciellt med att vi inte utnyttjar det faktum att Östersund kommer direkt från en match i Europa. De är en riktigt bra motståndare men vi är på tok för passiva, sade IFK-tränaren Alf Westerberg och fortsatte:

- Om jag uttrycker mig lite drastiskt står vi och tittar på Östersund när de spelar fotboll första halvtimmen. Vi får inte press på motståndarna utan låter dem styra skeendet. När vi väl får bollen har vi direkt dålig kvalitet på förstapassen.

Tufft att dubbla

Östersund spelade 2–2 mot Athletic Bilbao i Europa League i torsdags.

- Det är en dröm att få spela i Europa och mot de lag som vi möter. Det har varit roliga matcher och häftiga lag sedan kvalet i somras, sade Östersunds Tom Pettersson efteråt.

Han berättade att tröttheten i benen kom efter en timme på Gamla Ullevis regnhala gräsmatta.

- Huvudet är det inga problem med, men det suger i benen där en bit in på andra halvlek. Där har IFK mer ork än oss. Men vi löser ju det till slut.

Östersund möter Elfsborg, Bilbao och så Jönköping i den avslutande allsvenska omgången härnäst.

- Vi vet att vi kan nå en ny chans att spela i Europa. Vi har inte allt i egna händer, men vi kommer att göra allt vi kan i de matcher vi har kvar. Förhoppningsvis kan det räcka långt, sade tränare Graham Potter