Östersund får, oavsett vad som sker i den pågående utredningen mot Daniel Kindberg, sannolikt spela i allsvenskan 2019. Arkivbild.
Östersund får, oavsett vad som sker i den pågående utredningen mot Daniel Kindberg, sannolikt spela i allsvenskan 2019. Arkivbild.

Östersund kan degraderas – men först 2020

Om Östersundsordföranden Daniel Kindberg fälls kan klubben drabbas av konsekvenser. Ekonomiska oegentligheter kan leda så långt som till degradering från allsvenskan – men först efter nästa säsong.

ANNONS
|

I och med att Daniel Kindberg åtalas för ekobrott så blir också den förundersökning som har föranlett åtalet en offentlig handling.

- Vi kommer se till att ta del av det materialet och analysera och se om det som framkommer där föranleder några åtgärder från fotbollsförbundets sida. Sedan är det licensnämnden som utreder ekonomiska oegentligheter på klubbnivå, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet, som beskriver situationen som beklaglig men välkomnar den utredning som pågår.

ANNONS

Representantskapet avgör

Även om Anders Hübinette och förbundet inte vill spekulera eller uttala sig i Kindbergfallet så finns fortfarande ett generellt regelverk. Enligt regelverket kan degradering bli en åtgärd om klubben bedöms ha gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

Om det skulle visa sig att Östersunds FK har gjort sig skyldigt till detta kan det dock inte bli tal om degradering (om inte klubben går i konkurs eller dylikt) redan till kommande allsvenska säsong.

Svenska fotbollförbundets representantskap, det beslutande organ som hanterar serieplatser och denna typ av ärenden, har redan haft sitt möte för året under förra månadsskiftet.

- Nästa representantskap är först månadsskiftet november-december nästa år så det är tidigast då en sådan fråga kan komma på bordet, säger Hübinette.

- Gamla ekonomiska oegentligheter kan inte förändra sammansättningen av allsvenskan nu.

ANNONS

"Inte bra för svensk fotboll"

Än är man dock inte där. Samtidigt som den tidigare sekretessbelagda förundersökningen pågått har Daniel Kindberg tagit en timeout från sitt ordförandeskap i klubben. Må så vara att han ändå har figurerat flitigt i samband med spelar- och tränarrekryteringar och dylikt.

TT: Hur ser ni på att han fortfarande verkar vara "aktiv" i klubben?

- Där är det utifrån förbundets myndighetsroll först när någon anmäler en person till våra disciplinära organ som det kan komma fråga om en avstängning. Hur klubben internt väljer att göra är inget vi kan ha några synpunkter på.

TT

Bakgrund: Östersunds väg till fotbollstoppen

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvall FF och spelade sina första matcher i division 2 Norrland 1997.

2010 blev Daniel Kindberg klubbens nye ordförande och 2011 anställdes engelsmannen Graham Potter som tränare. Under Potters ledning tog ÖFK steget upp till superettan 2012 och efter tre år i den näst högsta serien blev klubben den 27 oktober 2015 klar för fotbollsallsvenskan.

Östersunds FK väckte genast uppståndelse med kaxig attityd om att man siktade mot SM-guld och ett annorlunda upplägg för spelarna utanför fotbollen, där de bland annat fick delta i bokcirklar och nattvandringar i Östersund. Under debutsäsongen slutade ÖFK åtta i allsvenskan, vilket följdes av en femteplats 2017.

Höjdpunkten 2017 var dock klubbens första titel genom seger i svenska cupen. Det ledde till kval till Europa League, där det blev succé.

Via kvalsegrar mot turkiska storklubben Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok gick Östersund till gruppspel i Europa League. Där blev det också succé, med poäng och jämna matcher mot lag som Athletic Bilbao och Hertha Berlin och avancemang till 16-delsfinal och senare slutspelsmatcher mot Arsenal i februari i år. Det engelska storlaget blev dock för svårt för Östersund, som förlorade med 2–4 över två matcher.

De sportsliga framgångarna fick sig en törn när ordföranden Daniel Kindberg i april anhölls misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, men det sportsliga arbetet fortsatte och klubben slutade sexa i årets allsvenska.

Efter de internationella framgångarna försvann under våren tränaren Graham Potter till Swansea i engelska Championship och nyckelspelaren Ken Sema till Premier League-klubben Watford. I augusti såldes anfallsstjärnan Saman Ghoddos till franska Ligue 1-klubben Amiens.

Källa: NE och TT

ANNONS