Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Östersund hyllas efter jätteskrällen

Lilla Östersund fällde det turkiska storlaget Galatasaray. Graham Potters sensationsgäng hyllas nu av svenska sportkrönikörer. "En av svensk fotbolls största Europaskrällar", skriver Aftonbladets Stefan Alfelt.

Efter det skrällartade resultatet 2–0 på hemmaplan åkte Östersund till Istanbul där de skulle mötas av "helvetet" och åka ut med dunder och brak ur Europa League-kvalet. ÖFK-spelarna tog det hela med ro – och tog ledningen inne på Türk Telekom Arena, till hemmafansen vilda buande.

Att Galatasaray sedan lyckades få in en kvittering spelade ingen större roll, Östersund höll undan och kunde sträcka händerna i luften inne på arenan – samtidigt som Galatasaray-spelarna snabbt försvann i spelargången. Östersund är vidare till tredje rundan i kvalet efter sammanlagt 3–1 mot ett lag med en spelartrupp värd hundratals miljoner kronor mer än svensklagets.

Östersunds succé hyllas nu av svenska krönikörer.

Stefan Alfelt skriver i Aftonbladet : "Galatasaray är på en helt annan nivå än Östersund och all logik sa att även om den turkiska storklubben inte är i säsong så skulle Istanbulklubben vara det bättre laget över två matcher. Östersund tillät dem aldrig att bli det."

"Blir inte bättre än så här"

Expressens Noa Bachner var också ordentligt imponerad: "Om den första matchen var en självsäker uppvisning i den charmanta fotboll som skänkt Östersund oändliga lovord, var det här något annat. En taktiskt disciplinerad triumf och en sorts lansering av Graham Potter på en scen där han kommer att uträtta stora, stora saker."

Bachner avslutar med att konstatera: "Den här segern har allt. David mot Goliat. En nydanande approach. Gränser som flyttas. Män som gråter i trappor. En stad från fotbollens skugga som uppenbarar sig. En attackerad målskytt som fick sista ordet. Och till sist: En kokande, turkisk, läktargryta som slutade bua och reste sig för att applådera. Det blir helt enkelt inte bättre än så här."

Östersund har förvandlats

Östersunds-Postens Andreas Olsen skriver om vad ÖFK:s skräll gjort för den jämtländska staden, där närmare 10 000 personer samlats på skidstadion för att följa matchen via storbildsskärm: "Bilderna på de tusentals östersundare som skriker ut sin glädje i sommarkvällen är något jag kommer att minnas från den här dagen, utan att ens ha varit på plats. De vittnar om det vi har sett hända under det senaste halvdecenniet: Vinterstaden Östersund har förvandlats till Fotbollsstaden."